Od poloviny května se na pultech s potravinami a zeleninou začaly objevovat i melouny a dýně. Koupit si však meloun, který je sladký, šťavnatý a opravdu chutný, je někdy hotové umění.
Šťavnaté a sladké ovoce, které je během letních měsíců dostupné doslova všude – v obchodech, na trzích, či při cestách. Problém je, že ovoce ukryté pod tlustou vrstvou kůry nelze ochutnat, očichat, ani jen prosvítit očima. Určitě jste už zažili situaci, že po otevření melounu jste zůstali znechuceně sedět a přemýšlet, jestli ho sníst, nebo rovnou vyhodit. Díky těmto trikům se naučíte rozpoznat chutný sladký meloun raz-dva.
8 triků, jak rozpoznat dobrý meloun
Mnoho lidí předpokládá, že kvalita melounu se odvíjí od jeho velikosti, či hmotnosti. Pravda je taková, že velikost ani hmotnost melounu nejsou směrodatné, není totiž pravidlem, že čím větší meloun je, tím bude i sladší. Nejlepší je zvolit středně velký meloun, tedy v hmotnosti mezi 5-7 kilogramy.
Odhalit zralost melounu je jednodušší, než jste si představovali. Zralý meloun poznáte podle stonku. Pokud je suchý a nažloutlý, pak bude meloun sladký a dostatečně zralý. Jakmile však držíte meloun se zeleným stonkem, rovnou ho pusťte. Koupili byste jen nevýraznou melounovou vodu.
Vůně je aspekt, který hodně napoví o každém druhu ovoce či zeleniny. Přivoňte meloun a pokud ucítíte nasládlou vůni, můžete ho vzít. Pokud nevoní nijak, pouze „zeleninou“, pak je nezralý a nechte ho tam, kde jste ho vzali.
Dovnitř melounu sice není vidět, ale jeho kvalita se dá poznat i podle vnějšího obalu. Čím žlutější jsou na zelené kůře pásy, tím sladší a zralejší meloun bude i zevnitř. Pokud je meloun zvenčí celý zelený a i pásy jsou méně viditelné, případně bílé, pak je meloun stále ve stádiu zrání.
I melouny se dělí na „chlapce a dívky“. Rozpoznat se dají podle tvaru. „Kluci“ jsou obecně větší a mírně protažení, „dívky“ mají spíše kulovitý tvar. Je však známo, že „dívky“ bývají i sladší.
Dávejte si pozor i na to, kdy byl meloun odtržen. Prodejce by měl zákazníka informovat o tomto datu. Meloun umí být čerstvý přibližně 3-4 týdny. Rovněž je dobré po něm poklepat. Pokud je zvuk dutý, pak si ho klidně vezměte. Pokud najdete v horní části při stopce, nebo naopak dolů praskliny na kůře, pak je meloun zralý.
Zda je meloun vypěstován na dusičnanech zjistíte až po jeho překrojení. Pokud se v dužině objevují bílé nebo žluté žilky, tento meloun narostl příliš rychle.