I Vy občas po nákupu doma zjistíte, že kus masa, který jste koupili, je trochu tvrdší a bojíte se, že tím zkazíte celý nedělní oběd? Dnes Vám prozradíme trik, díky němuž „povolí“ i ten nejtvrdší oříšek. Maso bude jemné a krásně měkké. Toto není jen novodobý problém naší společnosti. S tvrdým masem se setkávají například i Masajové, kteří pokládají maso na mraveniště, protože kyselina mravenčí je skvělé změkčovadlo.
[hana-code-insert name=’google‘ /]
Samozřejmě, toto není naše řada. Vždyť dokážete si představit hospodyňku v zahradě u mraveništi s kusem masa? Zřejmě bychom si mysleli, že se zbláznila. My budeme potřebovat pouze maso a sůl.
Jak na to?
Poradí nám profesionální šéf kuchař, který tento trik využívá již několik let a dokonce říká, že maso bude takové měkké jako „filet mignon“, což je to nejjemnější maso, jaké můžete mít.
Maso si položíme na čistou a suchou pánev. Posypeme ho po celé délce mořskou nebo himálajskou solí. Maso necháme odpočívat. Doba odpočinku se liší od tloušťky masa. Pokud má tloušťku 2,5 cm, necháme ho odpočívat hodinu. Pokud má maso tloušťku například 7,5 cm, necháme ho odpočívat tři hodiny. Trpělivost je v tomto případě důležitá.
Sůl má „kouzelné“ účinky. Dokáže z masa vytáhnout přebytečnou vlhkost a to znamená, že maso je jemnější a pružnější. Následně musíme maso omýt pod studenou tekoucí vodou.
Sůl vytáhne přebytečnou vlhkost z masa při marinování, což je důvod, že maso bude jemné a pružné při stejném čase. Nyní nastal čas, abychom umyli sůl z masa. Podržte maso pod tekoucí vodou, dokud nezmizí veškerá sůl.
Na obrázku můžete vidět rozdíl mezi nasoleným a nenasoleným masem. Je to rozdíl, že?
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]
Nyní už můžete dát masíčko péct na pánev. Okořeníme ho, osolíme a připravíme tak, jak ho máme nejraději. Maso bude chutné, jemné a hlavně šťavnaté.
Skvělá rada, že? Tento trik se solí používají vynikající světoví šéfkuchaři po celém světě. Samozřejmě, základ je mít i kvalitní maso, nejlépe zakoupené v řeznictví nebo přímo na farmě. Funguje to však na jakýkoliv druh masa.