Cibule patří mezi základní druhy zeleniny, kterou máme doma prakticky všichni. Jestli doma vaříte teplé jídlo, rozhodně cibuli potřebujete. Na trhu přitom existuje hned několik druhů cibule, kterou můžete v kuchyni používat. Každá z nich je něčím specifická a každá z nich je vhodná pro trochu jiné použití. To většina lidí netuší a používají všechny druhy stejně. To je ale velká chyba. Poradíme vám, jak používat jednotlivé druhy této zeleniny.
Bílá cibule
Bílou cibuli můžete přidat prakticky do všech pokrmů, jestli máte rádi pikantní jídla. Její silné aroma se skvěle hodí do burgeru nebo salátu. Měli byste myslet na to, že není vhodná na vaření nebo karamelizaci. V kuchyni vám dobře poslouží do omáček, salátů nebo na smažení. Navíc posiluje imunitu a má baktericidní vlastnosti, takže se vyplatí i ze zdravotních důvodů.
Červená cibule
Tento druh cibule obsahuje málo kalorií a je těžko stravitelná. Na druhou stranu je bohatým zdrojem vitamínu C, který posiluje imunitu. Nejlépe ji použijete ve středomořské kuchyni, kde vynikne svou jemnou chutí. Díky její chuti ji můžete klidně jíst i syrovou, přidat ji do masové omáčky nebo k těstovinám. Mnoho lidí ji také nakládá a přidává do burgeru.
Žlutá cibule
Žlutá cibule je u nás nejrozšířenější. Má velmi charakteristickou vůni i chuť. Díky svým vlastnostem ji můžete dusit, smažit, karamelizovat nebo přidat do polévky. Je bohatým zdrojem draslíku, zinku, vápníku, hořčíku, železa a vitamínů (B, C a E). Dokáže posilovat imunitní systém, organismus před infekcemi, čistí tělo a působí močopudně.
Šalotka
Tento druh cibule je u nás stále populárnější. Má velmi jemnou chuť a dokonale se hodí k masu. Stejně tak ale můžete šalotku přidat také ke grilovaným rybám nebo do salátu. Jíst ji můžete také syrovou, protože obsahuje hodně vitamínů a minerálů. Musíte počítat s vyšší cenou v obchodě, protože tato cibule rozhodně nepatří mezi nejlevnější odrůdy na trhu.
Zdroj: kobieceinspiracje.pl