V zimě všichni pociťujeme nedostatek čerstvého ovoce a zeleniny. Snažíme se proto v létě zakonzervovat všechno, co lze. Připravit si můžete třeba i česnekovou pastu, která ozdobí každé jídlo. Lze ji přidat do polévek, omáček i namazat na chléb. Pasta vám ušetří čas strávený při loupání česneku před každým jídlem.
Ingredience na základní recept
Česnekovou pastu připravíte z:
- 250 gramů česneku
- soli
- 30 mililitrů olivového oleje
- lžíce citronové šťávy.
Připravte si také sterilizovanou sklenici o objemu 300 mililitrů nebo několik menších skleniček. Všechen česnek oloupejte a rozmixujte v mixéru na kaši.
Přidejte lžičku soli, lžíci citronové šťávy a olivový olej. Znovu promixujte.
Pastu přendejte do sklenice a navrch nalijte ještě jednu polévkovou lžíci olivového oleje. Pevně zavíčkujte.
Česnekovou pastu lze skladovat jak v lednici, tak v mrazáku, nebojte se, že by se změnila na led. Dalším tipem je nalít pastu do formiček na led a zakrýt ji potravinářskou folií. Tak můžete vždy vyndat přesně jednu porci.
Česneková pasta s bylinkami
Česnekovou pastu lze připravit i v bylinkami. V takovém případě si kromě výše uvedených ingrediencí připravte ještě lžíci jablečného octa a 2 snítky kopru. Vynechte citronovou šťávu. Česnek opět oloupejte a rozmixujte do homogenní směsi.
Kopr nasekejte na menší kousky a přidejte k česneku společně se solí, octem a olivovým olejem. Česnekovou pastu ještě jednou prošlehejte do hladka.
Voňavou směs nalijte do suché sterilizované sklenice, případně do několika skleniček, a navrch zalijte olivovým olejem. Sklenici pevně uzavřete a uložte do lednice. Příprava nezabere déle než 20 minut a můžete vyrobit klidně obě verze najednou.
Až si budete vařit smetanovou omáčku, přidejte do ní lžičku česnekového pesta, dostane úplně jinou chuť. Případně si namažte jednu porci na sendvič a užívejte si blahodárných účinků česneku.
Zdroj: sovkusom.ru