Chalupářský špek, aneb slanina, kterou si uděláte s radostí

Domácí slanina

Suroviny:

  • Několik pásů hřbetního sádla s kůží
  • 100 g hrubozrnné soli bez jódu (na jeden kilogram sádla)
  • 100 g soli na litr vody
  • Sušená sladká paprika
  • Sušená paprika ( pro gurmány může být pálivá)
shutterstock.com

Postup:

Reklama
  1. Pásy sádla se obalí v soli a umístí do nádoby v chladu po dobu 3-4 dní. Poté se sádlo přehází a zalije chladnou osolenou vodou tak, aby bylo ponořené, a nádoba se zatíží.
  2. Pravidelně se kontroluje stav sádla každých 3-4 dní, aby se zjistilo, zda se neobjevuje plíseň nebo nepříjemný zápach, ale již se s ním neprovádí žádné úpravy.
  3. Po zhruba 20 dnech se pásy sádla vyjmou, opláchnou se studenou vodou a v kůži se vytvoří otvory pro zavěšení na háčky nebo provázky, a nechají se okapat.
  4. Následně se rozhodne, kolik pruhů zůstane „přírodních“ a kolik se obalí v paprice.
  5. Před vložením do udírny se musí udírna dobře vyhřát, přičemž teplota se nesmí překročit nad 30-35 °C! Udí se podle tloušťky sádla – pokud jde o paprikové sádlo, teplota nesmí přesáhnout 60 °C.
  6. Udí se dřevem podle vlastní preference a doba uzení závisí na tloušťce sádla.
  7. VAROVÁNÍ! Během procesu uzení nesmí sádlo kapat, což by znamenalo, že je na vyšší teplotě, než je nutné pro proces uzení.
Reklama