Chcete jíst zdravě, ale nedokážete si představit život bez koblih? Nezoufejte! Tyto koblihy nejsou jako většina nasáknuté olejem, a proto si je můžete dopřát i během diety.

Tyto koblihy jsou opravdu dobrota! Jsou krásně nadýchané a měkké a tak dobré! A co je nejlepší, nejsou vůbec mastné, jelikož se nesmaží jako klasické koblihy, ale pečou se!

Koblihy jsem vždycky milovala a milovat budu, ale vždycky mě štvalo, jak jsou mastné a nasáklé olejem, když jsem se o ně pokoušela doma. A potom jsem našla tento skvělý recept na pečené koblihy! Někomu mohou trochu připomínat buchty, to ovšem nemění nic na tom, že jsou opravdu skvělé!

Reklama

Co budete potřebovat : 

Těsto:

  • 30 g čerstvého droždí
  • 500 g polohrubé mouky
  • 280-300 ml mléka
  • 70 g cukru krystal
  • 50 g másla
  • 2 žloutky
  • 1/2 lžičky soli

Náplň:

  • džem nebo povidla
  • nutella

Na potření:

  • Rozpuštěné máslo

Na posypání:

Reklama
  • moučkový cukr

Jak na to?

Polovinu mléka dejte do hrnce a zahřejte. Rozdrobte droždí a přidejte lžíci cukru. Nyní musíte chvíli počkat než vyjde kvásek.

Poté si vezměte misku a dejte do ní mouku, zbylý cukr, a sůl. Do další misky dejte žloutky, mléko, máslo a kvásek. Do suchých ingrediencí přilejte ty tekuté a promíchejte. Pořádně vypracujte vláčné těsto.

Těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě (sluníčku, topení..) cca hodinu. Těsto po hodince vyndejte a dejte na jiné místé a nechte ještě tak další půl hodiny kynout pod utěrkou.

Vál posypte moukou a dejte na něj těsto. Těsto rozválejte na 2 cm (přibližně) tlustý plát.

Nyní si vezměte hrníček nebo skleničku a vykrajujte kolečka. Ty poté přendejte na plech, který vyložte papírem na pečení.

Do každého kolečka udělejte doprostřed důlek lžičkou nebo prstem.

Kolečka znovu zakryjte utěrkou a ještě chvíli nechtě kynout. Mezitím si předehřejte troubu na 190 stupňů.

Pekáč dejte do trouby a pečte dokud není povrh koblížků dozlata.

Vyndejte z trouby a každý koblížek potřete rozpuštěným máslem. Do ďůlků dejte marmeládu, povidla, nutellu nebo cokoliv na co máte chuť a hodí se to jako náplň do koblih.

Úplně nakonec posypejte koblížky moučkovým cukrem a můžete podávat!

Doboru chuť! 

 

 

Reklama