Tyto koblihy jsou opravdu dobrota! Jsou krásně nadýchané a měkké a tak dobré! A co je nejlepší, nejsou vůbec mastné, jelikož se nesmaží jako klasické koblihy, ale pečou se!
Koblihy jsem vždycky milovala a milovat budu, ale vždycky mě štvalo, jak jsou mastné a nasáklé olejem, když jsem se o ně pokoušela doma. A potom jsem našla tento skvělý recept na pečené koblihy! Někomu mohou trochu připomínat buchty, to ovšem nemění nic na tom, že jsou opravdu skvělé!
Co budete potřebovat :
Těsto:
- 30 g čerstvého droždí
- 500 g polohrubé mouky
- 280-300 ml mléka
- 70 g cukru krystal
- 50 g másla
- 2 žloutky
- 1/2 lžičky soli
Náplň:
- džem nebo povidla
- nutella
Na potření:
- Rozpuštěné máslo
Na posypání:
- moučkový cukr
Jak na to?
Polovinu mléka dejte do hrnce a zahřejte. Rozdrobte droždí a přidejte lžíci cukru. Nyní musíte chvíli počkat než vyjde kvásek.
Poté si vezměte misku a dejte do ní mouku, zbylý cukr, a sůl. Do další misky dejte žloutky, mléko, máslo a kvásek. Do suchých ingrediencí přilejte ty tekuté a promíchejte. Pořádně vypracujte vláčné těsto.
Těsto přikryjte utěrkou a nechte kynout na teplém místě (sluníčku, topení..) cca hodinu. Těsto po hodince vyndejte a dejte na jiné místé a nechte ještě tak další půl hodiny kynout pod utěrkou.
Vál posypte moukou a dejte na něj těsto. Těsto rozválejte na 2 cm (přibližně) tlustý plát.
Nyní si vezměte hrníček nebo skleničku a vykrajujte kolečka. Ty poté přendejte na plech, který vyložte papírem na pečení.
Do každého kolečka udělejte doprostřed důlek lžičkou nebo prstem.
Kolečka znovu zakryjte utěrkou a ještě chvíli nechtě kynout. Mezitím si předehřejte troubu na 190 stupňů.
Pekáč dejte do trouby a pečte dokud není povrh koblížků dozlata.
Vyndejte z trouby a každý koblížek potřete rozpuštěným máslem. Do ďůlků dejte marmeládu, povidla, nutellu nebo cokoliv na co máte chuť a hodí se to jako náplň do koblih.
Úplně nakonec posypejte koblížky moučkovým cukrem a můžete podávat!
Doboru chuť!