Slyšeli jste už o zlatých jablkách? Přesně tak nazývají Italové rajčata, které byly paradoxně v některých zemích až do konce 17. století považovány za jedovaté. Nikdo by tehdy neřekl, že právě rajčata jednou dobijí světovou kuchyni.
[hana-code-insert name=’google‘ /]Pokud jste nevěděli odkud se k nám dostaly, budete překvapeni. Ne z Itálie, jak by si mnozí mysleli, ale ze Střední Ameriky přes Španělsko, Evropu a nakonec do Asie. To, že jsou nenahraditelné vědí šéfkuchaři všech zemí. Ale to, jak je nejlépe připravit, můžete vědět i Vy.
S rajčaty třeba umět pracovat. Někdy to není jednoduché, protože jsou velmi šťavnaté a obsahují zrníčka ve slizkém obalu, který nás umí pořádně potrápit zejména tehdy, když nejvíce spěcháme. Kromě toho rajčata nevydrží dlouho čerstvá.
Salsa omáčka
Pikantní a chuťově bohatá omáčka se nejí jen v kinech s křupavými nachos. Naopak, objevuje se stále více a více i v běžných domácnostech a to jednak pro její vynikající chuť, ale i všestranné využití.
Co budete potřebovat?
- 3 velká rajčata
- 1 chilli papričku
- 1 cibuli
- 1 stroužek česneku
- koriandr
- sůl
Co budete potřebovat?
Rajče nejprve uduste s česnekem, cibulí a paprikou, a potom to celé promíchejte v mixéru, do kterého nezapomeňte přidat sůl a čerstvý koriandr. Dusit rajčata můžete oblanžírované, tedy bez slupky, ale také s ní. Klidně je nakrájejte na menší kousky, čímž je podusíte rychleji. Potom už jen nalijte do zavařovací sklenice a podávejte tehdy, když budete mít chuť.
Italská rajčata
Italskými rajčaty se nazývá recept na základní rajskou omáčku, kterou můžete ochutnat ve všech pravých italských restauracích. Podává se samostatně s těstovinami, ale také s přidáním masa či jiných potravin.
Budete potřebovat:
- 500 g rajčat
- olivový olej
- 5 stroužků česneku
- 2 PL červeného vinného octa
- sůl a cukr dle chuti
- ½ KL dijonské hořčice
[hana-code-insert name=’google‘ /]Co budete potřebovat?
Rajčata pokrájejte na drobno do hrnce, přidejte olivový olej podle chuti, přimíchejte ostatní ingredience a protlačte česnek a povařte. Hotovo!
Originální kečup
Jedli jste už někdy opravdový domácí kečup? Pak musíte vědět, že od toho kupovaného je diametrálně odlišný. Opravdový kečup je totiž zelenina a ne dochucená omáčka. Chutná po zelenině, voní po zelenině a má tekutou konzistenci.
Co budete potřebovat?
- 1 kg rajčat
- cukr
- sůl
- koření
Jak na to?
Rajčata nařízněte na dvou, třech místech na slupce a zalijte je v misce vařící vodou. Nechte je zalité přibližně 5-7 minut a pak slupku dejte dolů. Oloupaná rajčata dejte vařit spolu se solí, cukrem a pepřem podle chuti a vařte přibližně hodinu. Používejte na špagety, ale klidně i jako rajčatový základ pod domácí pizzu. Uskladňujte jako kompot či džem.
Frittata
Frittata je italská omeleta, jejíž základ tvoří zelenina a ne vejce. Na pánev si hoďte různé druhy nakrájené zeleniny, například cukety, cibuli, lilek, papriku a samozřejmě spoustu rajčat. Když se zelenina osmaží a pustí šťávu, slijte ji a zalijte ji rozšlehaným vajíčkem.
Pizza Margherita
Nejlepší a nejjednodušší originální pizza má svou historii. Kuchaři ji stvořili údajně ještě během války, kdy bylo jídlo na příděl a nebylo ho mnoho. Zda je to pravda, nebo jen pověra, je sporné, ale podstatné je, že základem Margherity jsou rajčata a sýr.
Co budete potřebovat?
- 200 g loupaných rajčat
- mozzarellu
- parmazán
- bazalku
Jak na to?
Připravte si pizza těsto, rajčata omyjte vodou, oloupejte slupku a nechte převařit spolu s bazalkou a kořením. Takový rajčatový základ pak dejte na těsto, přisypte nastrouhanou mozzarellu a parmazán, a dejte péct. Po upečení dejte navrch pizzy čerstvé lístky bazalky.
Gazpacho
Fantastické jídlo ze španělské kuchyně se dá připravit v podstatě jen z rajčat. Jde o studenou polévku, která však na jazyku chutná velmi horce. Přidává se do ní totiž celá pálivá paprika.
Co budete potřebovat?
- rajčatovou šťávu
- cibuli
- okurku
- chilli papriku nebo pálivou papriku
- sůl a pepř
Jak na to?
Polovinu z množství zeleniny nakrájejte a pomixujte v mixéru. Přidejte sůl a pepř, a nechte vařit. Když je polévka převařená, přidejte k ní zbylou polovinu zeleniny a nechte trochu povařit. Do gazpacha se často přidává tabasco, ale v tomto případě je to opravdu jen pro titanové jazyky.
Klasická rajčatová polévka
Rajčatová polévka je neodmyslitelnou součástí každé dobré kuchyně a jen málokdo ji nemá rád. Někdo ji vaří s hřebíčkem, někdo bez česneku, receptů je mnoho a my přinášíme tento, který je mimochodem velmi chutný.
Co budete potřebovat?
- 1 stroužek česneku
- 1 pórek, nebo šalotku
- 500 g rajčat
- 1 rajský protlak
- čerstvou bazalku nebo koriandr
- sůl a cukr
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Jak na to?
Rajčata oblanžírujte, oloupejte a nakrájejte na kousky. Pórek a česnek nakrájejte nadrobno a všechno, kromě čerstvých lístků bazalky, nechte spolu vařit. Bazalkou ozdobte talíř, nebo ji na závěr nasekejte do polévky.
Dobrou chuť přejeme!