Pokud milujete chuť klasického štrůdlu, ale nejste právě přeborník v zavinování těsta, máme pro vás dva recepty, v nichž jsou všechny chutě zachovány, a přesto je příprava vašeho oblíbeného dezertu jednodušší.
Tyto recepty jsou pro svou jednoduchost vhodné zejména pro začátečníky, ale také pro ty, kteří rádi vyzkoušejí něco nového a naservírují rodině na stůl známý moučník v méně tradičním provedení.
Stačit vám budou dva pláty již hotového vyváleného těsta, které dnes již můžete běžně koupit, celé vejce, jablečný kompot, jablečné pyré nebo jablka, z nichž si kompot uvaříte sami, trocha skořice a cukru.
Na potření plátů těsta nebo na naplnění těsta je nejvhodnější jablečné pyré, které buď koupíte nebo získáte rozmixováním koupeného nebo doma uvařeného jablečného kompotu.
Jablečné řezy
Na plech vyložený pečicím papírem rozložte plát listového těsta, naneste na něj vrstvu jablečného pyré a posypejte skořicí a trochou moučkového cukru. Nahoru dejte druhý plát listového těsta, potřete je rozšlehaným vejcem a pečte ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Před podáváním hotový dezert nařezejte na obdélníky a podávejte posypané trochou cukru, případně i s kopečkem kvalitní vanilkové zmrzliny.
Jablečné měšce
Variací na štrůdl, oblíbenou zejména u dětí, jsou jablečné měšce. Z listového těsta vykrajujte čtverce, do jejich středu dejte lžičku jablečného pyré a posypejte trochou skořice a moučkového cukru. Poté zvedněte protilehlé rohy čtverce, spojte je tlakem prstů a vytvořte tak měšec. Když je máte připravené, naskládejte je vedle sebe na plech vyložený pečicím papírem tak, aby se vzájemně nedotýkaly. Pečte ve středně vyhřáté troubě dozlatova. Takto upečené měšce se vyznačují úžasnou křehkostí a křupavostí. Po upečení je posypejte trochou prosátého moučkového cukru.
Oba tyto dezerty můžete podávat ještě teplé. Přejeme vám dobrou chuť!