Milujete bramboráky a chcete malou změnu? Připravte si cibulové placky. Jejich výroba je stejně jednoduchá. Možná ještě jednodušší, protože nemusíte škrábat a strouhat brambory. Hotoví budete během chvilky a chutnají stejně dobře jako jiné druhy placek. A navíc si k nim můžete připravit také lahodnou omáčku, která se hodí jako jednoduchý a jemný dip.
Proč je cibule tak zdravá?
Cibule obsahuje nespočet vitamínů a minerálů, které mají velmi pozitivní vliv na zdraví každého z nás. Proto je důležité, abyste zeleninu konzumovali pravidelně. Obsahuje vitamíny skupiny B, vitamín C, A, K a E, hořčík, železo, vápník a draslík. Cibulové placky jsou skvělým způsobem, jak svému tělu poskytnout větší množství prospěšných složek během jednoho jídla.

Co budete potřebovat?
Tento recept je podobný jako bramboráky nebo cuketové placky. Velmi podobnou pochoutku si můžete připravit také z cibule. Nepotřebujete nic zvláštního, hlavní je cibule a vejce. A rovnou vám řekneme, jak si k plackám připravit také lahodnou omáčku, která s nimi chutná naprosto dokonale. A můžete si je dát jako netradiční svačinu. Na výrobu potřebujete jen:
- cibule – 6 ks,
- vejce – 2 ks,
- mouka – 4 lžíce,
- sůl – podle chuti,
- mletý černý pepř – podle chuti,
- olivový olej – podle potřeby,
- česnek – 1 stroužek,
- zakysaná smetana – 3 lžíce,
- sójová omáčka – 1 lžíce,
- majonéza – 1 lžíce.
Pracovní postup
Je to velmi jednoduché. Cibuli oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Vše vložte do mísy. Můžete klidně namíchat žluté a červené cibule. Cibuli dochuťte solí a mletým černým pepřem. Promíchejte a odložte na 5 minut na stranu. Poté do zeleniny přidejte rozšlehaná vejce. Přidejte také čtyři lžíce mouky a vše důkladně promíchejte. V tuto chvíli budete mít těsto na placky hotové. Potřebujete si ovšem ještě připravit pánev, nalít do ní trochu oleje a nechat ho rozehřát.

Na smažení můžete použít rostlinný nebo olivový olej podle toho, co vám chutná více. Olivový olej přidá ještě trochu chuti. Smažte placky z každé strany 5-7 minut, dokud nebudou nádherně zlaté a hotové. Mezitím si udělejte omáčku. Smíchejte zakysanou smetanu, prolisovaný stroužek česneku, sójovou omáčku a majonézu. Vše důkladně promíchejte, aby se ingredience spojily. Smažené placky položte na talíři vyložený papírovou utěrkou a podávejte s připravenou omáčkou. Dobrou chuť!
Zdroj: smakosze.pl