Nudle na čínský způsob jsou velmi oblíbené po celém světě. V Čechách jsme si je také zamilovali. Nemusíte ovšem běžet do vietnamské restaurace, abyste si na nich pochutnali. Velmi snadno si je připravíte i ve své kuchyni a možná budou chutnat ještě lépe. Přidáte do nich totiž zeleninu, kterou máte rádi a běžně ji v restauracích nepřipravují, např. zelené fazolky. Zkuste tento recept a možná zjistíte, že už nikdy nemusíte zajít do vietnamské restaurace, až dostanete chuť na čínské nudle.
Co budete potřebovat?
Smažené nudle s kuřecím masem a zeleninou je typický pokrm, který najdete v mnoha restauracích i na tržnicích v Asii. Na první pohled potřebujete hodně surovin, ale každá z nich má svůj význam. Každá z nich přinese do pokrmu velmi speciální chuť. Přidat ovšem můžete i svou oblíbenou zeleninu, kterou máte doma po ruce a do nudlí se chuťově hodí. Nezapomeňte také na typické čínské omáčky, bez kterých se u tohoto receptu neobejdete. Na přípravu tohoto receptu potřebujete:
- kuřecí prsa – 500 gramů,
- čínské nudle – 1 balíček,
- mrkev – 3 ks,
- červená cibule – 2 ks,
- pórek – 1 ks,
- malá hlávka zelí – 1 ks,
- čerstvý zázvor – 1 lžička,
- česnek – 3 stroužky,
- ústřicová omáčka – 2 lžíce,
- sójová omáčka – 3 lžíce,
- olivový olej – 50 ml,
- zelené fazolky – 200 gramů,
- sušené čínské houby – 200 gramů,
- sůl – podle chuti,
- mletý černý pepř – podle chuti,
- další zelenina – podle chuti.
Pracovní postup
Kuřecí prsa opláchněte pod tekoucí vodou a nakrájejte na tenké nudličky. Ochuťte je solí a pepřem. Mrkev nastrouhejte, ostatní zeleninu (včetně cibule) nakrájejte na tenké nudličky. V čínských receptech se většinou suroviny krájí na tenké nudličky, a proto byste si na tento recept měli připravit pořádně ostrý nůž. Poté si uvařte nudle v osolené vodě podle instrukcí na obalu. Slijte vodu, ale nevylévejte ji do odtoku. Budete ji totiž potřebovat znovu.
Nalijte do woku olej a tuk rozpalte. Přidejte kuře, zázvor a prolisovaný česnek. Vše společně orestujte. Jestli máte chuť, můžete přidat také chilli papričku. Dochuťte směs solí a pepřem. Až bude kuře hotové, přidejte nakrájenou zeleninu, ústřicovou omáčku (nebo sójovou omáčku) a trochu vody z těstovin. Neustále míchejte a vařte 3 minuty. Zelenina je nejlepší, když je trochu křupavá. Přidejte do woku nudle a důkladně promíchejte. Počkejte, dokud se nudle neobarví omáčkou a můžete podávat!
Zdroj: ketkes.com