Užijte si chuťovou explozi s naším snadným receptem na čokoládový dort z pánve! Vychutnejte si lahodný dort namočený v mléčné lázni a pokrytý krémovou čokoládovou polevou. Perfektní sladkost pro každou příležitost!
Ingredience:
Dort
40 g (1/4 šálku) univerzální mouky
25 g (3,5 lžíce) neslazeného kakaa
1/4 lžičky jedlé sody 70 g
(1/3 šálku + 1 lžíce) cukru
30 g másla
1 vejce
60 g (1/4 šálku) mléka
Mléčná lázeň
80 g (1/3 šálku) čokoládového mléka nebo obyčejného mléka Krém
Poleva
200 g smetany ke šlehání
200 g čokolády Nutella (volitelně)
Postup: Krok 1
Na sporák postavte pánev o průměru 20 cm a rozehřejte v ní máslo na mírném ohni. Jakmile se máslo rozpustí, odstraňte ji z ohně a přidejte kakao. Pomocí metličky ho zapracujte do rozpuštěného másla. Přidejte cukr a vejce, rychle je promíchejte, dokud nedostanete jednotnou směs. Mouku prosijte, než ji přidáte do směsi, aby se lépe spojila. Přidejte jedlou sodu a mléko. Dobře promíchejte metličkou a pak přejděte na špachtlí, abyste směs dobře promíchali a odstranili z ní případné hrudky.
Krok 2
Pánvi přiklopte poklicí a směs na čokoládový dort vařte na mírném ohni po dobu asi 10 až 12 minut. Sledujte dort během vaření, protože doba vaření se může lišit v závislosti na typu pánve, kterou používáte. Proveďte test špejle, abyste zjistili, zda je dort uvařený. Pokud špejle vyjde ven s trochou drobečku, vraťte dort zpět na sporák a nechte ho vařit déle. Jakmile je dort hotový, vyjměte ho z pánve a přesuňte na kus pečicího papíru. Nechte ho úplně vychladnout. Pak ho vraťte zpět na pánev a propíchejte po celém povrchu. Dejte mu mléčnou lázeň a nechte chvíli namočit, zatímco připravujete krém. Stačí smíchat smetanu ke šlehání, čokoládu a Nutellu do měřícího poháru a pak tuto směs přelít přes dort. Rozetřete ji rovnoměrně a nechte ztuhnout, než podáte.
Dobrou chuť