Dlouhá léta jsem hledala ten nejlepší recept na čalamádu, kterou má rodina zbožňuje. Tato je ta vyvolená! Vydrží dlouho, nezhnědne a je křupavá jako čerstvá zelenina!

Čalamáda je perfektní nakládaný salátek, který je vhodný téměř k jakémukoli jídlu, zejména pak během zimních měsíců, kdy nám vitamíny v podobě zeleniny obzvláště scházejí. Jak jste ale asi každá mohla za ta léta zjistit, většina používaných receptů na čalamádu má jednu malou chybičku. Zelenina ve sklenicích časem zhnědne a tak nějak divně změkne. Tento recept je ale jedinečný, neboť zachová vše, po čem toužíme! Čalamáda Vám totiž v nálevu zůstane zaručeně krásná a čerstvá, zkrátka bez oxidačních procesů.

Reklama

[hana-code-insert name=’google‘ /]Co budete potřebovat?

  • 2 menší zelné hlávky
  • 3 středně velké červené cibule
  • 3 středně velké bílé cibule
  • 2 okurky
  • 15 paprik
  • 50 g zelených rajčat
  • koriandr dle chuti
  • hořčičná semínka dle chuti
  • bobkový list dle chuti
  • pepř dle chuti
  • kmín dle chuti

Na nálev:

  • 4 l studené vody
  • 4 dl 20% octa
  • 40 g krystalového cukru
  • 4 lžičky soli
  • ½ lžičky kamence

Jak na to?

Chcete-li čalamádu do jedné sklenice, tak tento recept Vám vystačí na 5 litrovou. Chcete čalamádu rozdělit do menších sklenic, pak si poměrově vypočítejte suroviny dle toho, kolik jich budete potřebovat.

Proces přípravy je velmi snadný. Nejprve si veškerou zeleninu opláchněte a nakrájejte na tenké proužky a důkladně spolu promíchejte, tak aby bylo v každém poháru rovnoměrné množství z každého druhu.

Reklama

V hrnci si následně zahřejte vodu, přidejte cukr, sůl, ocet a nakonec kamenec. Dobře promíchejte a nechte přejít varem. Poté ihned odstavte.

Mezitím, jak se nálev ohřívá, naplňte skleničky zeleninou a na dno nezapomeňte dát pár hořčičných zrnek, pepře a bobkový list. Koriandr můžete přisypat v sušené formě přímo do nálevu, v čerstvé ho dejte však přímo do sklenic, ještě před zálivkou.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Zalijte naplněné sklenice nálevem a dbejte na to, aby bylo šťávy více, tedy až po okraj. Není dobré, když sklenici natlačíte příliš velkým množstvím zeleniny a nálevu je pak na ni málo.

Nakonec sklenice dobře uzavřete a otočte dnem vzhůru. Přikryjte dekou a nechte na noc odstát.

Přejeme dobrou chuť!

Reklama