Kamarádka mi řekla, abych do pecky od avokáda napíchla 4 párátka.

Také patříte mezi milovníky avokáda a jeho cena v obchodech vám přijde někdy příliš vysoká? Napadlo vás někdy vypěstovat si ho doma? Není to žádná věda! Kdo jednou ochutná pomazánku z avokáda, musí si ji zamilovat. Avokádo je skvělé nejen na pomazánku, ale i do salátů, do „domácí“ přírodní masky či omáček. A navíc je toto ovoce nesmírně zdravé. Obsahuje kolem 20 různých vitamínů, velké množství vlákniny, snižuje hladinu cholesterolu, má v sobě dokonce více draslíku než banány, …

Reklama

ako-si-vypestovat-avokado2

Prvním krokem bude odpeckovat zralé avokádo a samozřejmě ho zužitkovat. Důležité je ale, ale abyste věděli, která část pecky je vrchní a spodní. Ta spodní (většinou širší část) totiž půjde do vody, tak na to nezapomeňte! ako-si-vypestovat-avokado3

Aby byla ponořena pouze potřebná část pecky z avokáda, napíchejte do něj asi do 3/4 párátka, které ji pak budou držet.
Umístěte pecku do sklenice s vodou naplněného až po okraj tak, že bude ve vodě jen spodek. Pohár následně položte na nějaké severní okno a nezapomínejte pravidelně vyměňovat vodu.

ako-si-vypestovat-avokado4

ako-si-vypestovat-avokado5

Přibližně po dvou, možná ale až osmi týdnech začne pecka klíčit. Hlavní kořen musí zůstat ponořený, jinak by odumřel.

Reklama

ako-si-vypestovat-avokado6

Jak začne kořen sílit, svrchu se začne držet výhonek. Když už dosáhne alespoň 15 cm, je připraven na květináč.

ako-si-vypestovat-avokado8

Pak už jen stačí zasadit do vhodného květináče spolu s nějakým domácím kompostem. Z výhonku třeba později odstřihnout přibližně polovinu, aby se podpořil růst. Z rostliny můžete i pravidelně obstřihávat vrch, pokud chcete aby rostla více do šířky než výšky. To už je na vás. Půdu je třeba udržovat vlhkou, ale netřeba to s vodou ani přehánět. Držíme palce!

Reklama