Dokonalá a nadýchaná olejová bábovka

Suroviny

  • 250 g polohrubé mouky
  • 220 g moučkového cukru
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 4 vajíčka
  • 1 dcl horké vody
  • 1 dcl oleje
  • 1 prášek do pečiva
  • 2 lžíce kakaa
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • Kůra z 1 citronu

Postup

Příprava těsta

  1. Vyšlehání žloutků: Žloutky s cukrem vyšleháme do husté, bílé pěny.
  2. Přidávání surovin: Postupně přidáváme olej, horkou vodu a mouku smíchanou s práškem do pečiva.
  3. Míchání: Vše důkladně prošleháme, aby vzniklo hladké těsto.
  4. Příprava bílků: Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý sníh.
  5. Kombinace: Sníh opatrně vmícháme do těsta, aby těsto zůstalo nadýchané.
foto od paní J. Jančíkové

Příprava formy

  1. Vymazání formy: Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou.

Pečení

  1. Pečení: Těsto nalijeme do připravené formy a pečeme v předehřáté troubě na 170 stupňů Celsia asi 40 minut.
  2. Kontrola: Troubu prvních 30 minut neotvíráme, aby bábovka nespadla. Ke konci pečení zkusíme špejlí, zda je bábovka upečená (špejle musí vyjít čistá).
  3. Chlazení: Po upečení necháme bábovku ve formě asi 20 minut chladnout, poté ji vyklopíme.

Tipy a triky

  • Ochlazení: Při vyklápění bábovky po 20 minutách chlazení se ujistěte, že forma je dostatečně ochlazená, aby bábovka šla snadno vyklopit.
  • Variace: Pro různé chutě můžete do těsta přidat například rozinky, ořechy nebo kousky čokolády.
  • Dekorace: Po vyklopení můžete bábovku posypat moučkovým cukrem nebo polít citrónovou polevou pro extra chuť.

Recept nám poslala paní J. Jančíková