Jakmile poprvé ochutnáte tyhle koláčky ze šlehačkového těsta, pak už nikdy jindy nebudete chtít dělat žádné jiné. Recept mi prozradila kamarádka, u které jsem koláčky ochutnala poprvé a moje chuťové pohárky se mohly doslova zbláznit!Až taková to byla dobrota!
Reklama
Koláčky ze šlehačkového těsta jsou úžasně nadýchané, vláčné, voňavé a chuťově jednoduše dokonalé. Doma je děláme pravidelně a pokaždé se po nich jenom zapráší!
Co budete potřebovat na přípravu?
- 200 ml smetany ke šlehání
- 500 g hladké mouky
- 3 polévkové lžíce majolky
- 100 ml mléka
- 2 žloutky
- kostičku droždí
- 80 g cukru krupice
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 polévkovou lžíci rumu
- špetku soli
Jak postupovat při přípravě?
- Začněte tím, že si z droždí, cukru a mléka uděláte kvásek, který necháte vzejít.
- Jakmile kvásek vzejde, smíchejte jej s moukou a zbytkem surovin, ze kterých vytvoříte hladké, vláčné těsto. To nechte hodinku odpočívat.
- Mezitím si můžete připravit náplň, se kterou budete koláčky ze šlehačkového těsta plnit.
- Na koláčky se hodí i drobenka, takže pokud máte rádi, připravte si ve volném čase ještě drobenku z cukru, másla a mouky.
- Z těsta poté pomocí lžíce po kouskách odebírejte, vytvářejte kolečka, do kterých uděláte důlek a ten poté vyplníte vámi vybranou náplní.
- Koláčky potřete rozšlehanými žloutky a pokud máte drobenku, posypte jí koláčky.
- Koláčky vložte do trouby a pečte na 190 °C dorůžova.
- Po upečení doporučuji koláčky ještě potřít rozpuštěným máslem smíchaným s rumem.
Přeji vám dobrou chuť!
Reklama