Výborný hruškový koláč je zkrátka snem každého! Jen si to představte! Ráno obvykle naleznete jen šálek kávy, či čaje a suchý rohlík. Nebylo by hezké nalézt tam i famózní hruškový koláč?
Reklama
Navzdory skutečnosti, že koláč je připraven v několika etapách, recept by neměl působit žádné potíže, protože proces přípravy je velmi jednoduchý. Při výběru hrušek na koláč zvolte spíše tvrdší odrůdy, které drží svůj tvar a nepřemění se na bramborovou kaši.
Co budete potřebovat?
- 250 g másla
- 70 g smetany
- 220 g pšeničné mouky
- 1 prášek na pečení
- 150 g cukru
- 3 vaječné bílky
- 3 PL krystalového cukru
- 500 g hrušek
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 ČL citrónové šťávy
[hana-code-insert name=’google‘ /]Jak na to?
- Nejprve si zpracujte těsto, a tedy si vyšlehejte smetanu se 100 g másla, 170 g mouky a práškem do pečiva.
- Těsto poté nechte cca 30 minut odpočinout v chladničce.
- Doporučujem použít formu o průměru 22 cm, kterou nezapomeňte pokrýt pečicím papírem. Těsto dejte až do krajů, abyste se vyhnuli vytečení náplně.
- Následně si oškrábejte hrušky, nakrájejte je na měsíčky a naskládejte na koláč. Abyste se vyhli zhnědnutí, zalejte je citrónovou šťávou.
- Poté smíchejte zbytek másla s vanilkovým a krystalovým cukrem, a přiveďte k varu. Jakmile se směs začne vařit, přidejte zbývajících 50 g mouky a důkladně promíchejte, aby se Vám nevytvořily hrudky. Touto horkou směsí poté zalijte hrušky a okamžitě pošlete koláč do troubu předem vyhřáte na 180 stupňů na 20-25 minut.
- Po dobu, co se peče koláč, si vyšlehejte bílky s cukrem. Vznikne Vám hustá sladká pěna, kterou po upečení naneste na koláč.
- Koláč i s pěnou byste měli na závěr nechat ještě zapéct na dalších 15 minut, ale již při nižší teplotě a to 140 stupních.
- Jakmile se na povrchu objeví krásná karamelová kůrka, koláč vyjměte.
Dobrou chuť přejeme!
Reklama