Pokud jste vegan, trpíte laktózovou intolerancí, nebo prostě chcete do svého jídelníčku zařadit více živin, pak je tento článek určen právě Vám. Mléko totiž není jediným bohatým zdrojem vápníku, který je pro zdravé fungování lidského organismu tak důležitý. Vápník se ve velkém nachází v dalších druzích potravin, které Vám plnohodnotně nahradí mléko, pokud je budete konzumovat denně.
[hana-code-insert name=’google‘ /]Proč je důležitý?
Vápník je minerál, který tělo potřebuje, aby v něm mohlo probíhat množství procesů a aby mohlo vykonávat životu potřebné funkce. Mezi nejdůležitější patří vývoj kostí a zubů, srážení krve, přenos nervových impulsů a regulace srdeční frekvence. 99 % vápníku nacházejícího se v lidském těle je uloženo v zubech a v kostech. Zbývající procento je neméně důležité a nachází se převážně v krvi.
Dospělí by měli do těla denně dostat přibližně 1000 mg vápníku. Tato hodnota se rovná přibližně jednomu poháru mléka, pořádnému plátku tvrdého plnotučného sýra a kelímku jogurtu. Když si to tak sečteme, je toho docela dost, co bychom měli za den sníst, aby procesy v našem těle závislé na dostatku vápníku fungovaly správně.
Pokud nemáte rádi mléčné výrobky, trpíte laktózovou intolerancí nebo jste vegan, pak si můžete vybírat mezi dalšími zdroji vápníku. A není jich málo. Nejznámější je listová zelenina. Pozor však například na špenát. Ten obsahuje šťavelové kyseliny, které příjem vápníku mírně řečeno stěžují. Vynikající je i zelí, kapusta, fíky, pomeranče, či mandle. Nezapomínejte na sezamová semínka a bílé fazolky.
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Zelená pomerančová bomba
Připravte si několik rychlých receptů, díky kterým dostanete do těla potřebnou denní dávku vápníku a přitom si ještě i pochutnáte. Mezi naše nejoblíbenější patří toto pomerančové smoothie.
Budete potřebovat 2 pomeranče, 2 šálky nasekaného kapusty, 1 banán, 100 g mandlového mléka a pokud chcete i pár kostek ledu. Vše smíchejte v mixéru, jako první dejte mléko, pak ovoce a nakonec kapustu. Pokud mléko snášíte, přidat můžete i trochu jogurtu nebo smetany na zahuštění.
Pomazánka z bílých fazolek
Tato pomazánka je absolutním hitem a velmi se podobá humusu z cizrny. Na její přípravu budete potřebovat plechovku bílých fazolí, trochu čerstvé bazalky, dva stroužky česneku, 2 polévkové lžíce balzamika, dvě lžíce olivového oleje a trochu soli a pepře.
Smíchejte v mixéru všechny přísady kromě bazalky. Pomazánku podávejte na chléb a dozdobte čerstvou bazalkou.
[hana-code-insert name=’google‘ /]Křupavý salát s medovým dresinkem
Tato dobrota Vám padne vhod zejména v létě, kdy si bude tělo čerstvé suroviny přímo ptát. Pro přípravu takového salátu budete potřebovat hlávkový salát, salátovou okurku, cibulku nakrájenou na jemno nebo na kolečka, tři nastrouhané mrkve a šálek opékaných mandlí.
Všechny suroviny si promíchejte v míse a připravte rychlý a chutný dresink. Smíchejte v misce čtvrt šálku majonézy, půl šálku medu, přidejte sůl a pepř dle chuti a na závěr promíchejte se dvěma lžícemi olivového oleje. Polijte salát a nadopujte se vápníkem do sytosti!