Domácí hranolky bez oleje si zamilujete!

Domácí bramborové hranolky jsou úžasnou možností, jak si vychutnat svou oblíbenou přílohu, potěšit své děti a zároveň neporušit dietu. Mastné hranolky samozřejmě nejsou dobré pro vaše zdraví, ale na tento recept žádný olej nepotřebujete. Výsledek je velmi chutný a křupavý. Po jediném ochutnání je budete připravovat jako přílohu k nejrůznějším pokrmům. Domácí hranolky jsou pochopitelně mnohem lepší než kupované a uvidíte, že je snadné je připravit. Potom už si je v obchodě nikdy nekoupíte.

Reklama
Shutterstock

Co budete potřebovat?

Na hranolky potřebujete jen pět ingrediencí, abyste si vychutnali tu nejlepší chuť. Skvěle se hodí k masitým (i vegetariánským) pokrmům a můžete si je klidně udělat jen na chuť s nějakým dipem. Příprava je jednoduchá, celkem rychlá a na výsledku si pochutnají úplně všichni. Nejdříve se podívejme, co budete potřebovat na výrobu:

  • nové brambory – 5-7 ks,
  • vaječné bílky – 2 ks,
  • sůl – ½ lžičky,
  • mletá paprika – ½ lžičky,
  • mletý černý pepř – ½ lžičky.

Pracovní postup

Nejdřív si připravte brambory. Oškrábejte je, opláchněte a nechte oschnout na papírových utěrkách. Potom je nakrájejte na jednotlivé hranolky. Každý z nich by neměla být silná více než 1 cm. Hranolky ochuťte solí, pepřem a mletou sladkou paprikou. Všechno důkladně promíchejte. Musíte mít jistotu, že je ochucený každý kousek brambory, kterou máte před sebou. Když nějakou vynecháte, nebude mít vůbec žádnou chuť. V tuto chvíli máte již téměř hotovo.

Shutterstock

Oddělte od sebe bílky a žloutky. Bílky vyšlehejte do tuhé pěny. Brambory vložte do hrnce nebo mísy a zalijte je připravenými bílky. Všechno důkladně promíchejte, aby se všechny hranolky obalily v bílkové pěně. Plech vyložte pečicím papírem a rozložte na něj brambory do jedné vrstvy. Vložte plech do  trouby a pečte na 220 stupňů po dobu 10 minut. Potom odstraňte pečicí papír, snižte teplotu na 200 stupňů a pečte hranolky, dokud nebudou dokonale zlaté. Přejeme dobrou chuť!

Zdroj: poshepky.com

Reklama