Domácí jogurt připravíte snadno a chutná lépe než z obchodu!

Domácí jogurt je věc, kterou vždy připravovaly naše babičky a maminky. Chutná mnohem lépe než z obchodu a neucítíte u něj žádnou chemickou chuť. Na výrobu je ideální jogurtovač, ale nutně ho nepotřebujete. Jogurt si připravíte i s pomocí obyčejných (velkých) sklenic na zavařování. Jestli vám bude také chutnat, pořiďte si jogurtovač a půjde vám to mnohem snáze. A navíc je to i skvělý dárek, takže si o něj můžete nenápadně říct svým blízkým.

Reklama

Co budete potřebovat?

Na výrobu domácího jogurtu potřebujete jen dvě ingredience. To je jeho největší výhodou, protože díky tomu je mnohem levnější než z obchodu. Vyrobíte si základní bílý jogurt, do kterého si potom můžete přidat čerstvé ovoce, med, kakao nebo jiné příchutě. Vždy budete mít trochu jiný jogurt, ale základ bude vždy stejný. Na výrobu domácího jogurtu si připravte:

  • mléko – 5 litrů,
  • droždí – 3 lžíce.
shutterstock.com

Pracovní postup

Nemusíte si kupovat žádné domácí mléko. Postačí vám klasické mléko z obchodu. Nechte ho stát nějakou dobu na lince, aby získalo pokojovou teplotu. Potom ho nalijte do hrnce. Na středním ohni přiveďte tekutinu k varu. Vařte mléko po dobu 15 minut. Před začátkem vaření si nezapomeňte připravit sterilizované sklenice a víčka. Uvařené mléko nalijte do připravených sklenic a počkejte, než jeho teplota klesne na 45 stupňů. To si musíte ověřit pomocí kuchyňského teploměru.

Poté z každé sklenice odlijte jednu polévkovou lžíci do čisté misky. Do misky přidejte droždí a důkladně promíchejte. Potom směs rozdělte do všech sklenic, protože jistě máte mléko v několika sklenicích. Každou sklenici zakryjte papírovou utěrkou a zakryjte víčkem. Sklenice nemusíte zavírat, ale musí být zakryté. Sklenice zakryjte dekou nebo ručníkem a nechte stát přes noc. Druhý den si můžete vychutnat vynikající, domácí jogurt. Uchovávejte ho v lednici. Dobrou chuť!

Reklama