Milovníci rajčat, pozor! Sezóna červeného šťavnatého pokladu se blíží a s ní i období zpracovávání domácí úrody. Pokud jste majitelem zahrady, která se pyšní krásnými červenými rajčaty, připravte si z nich nejlepší domácí kečup pod sluncem. Nač byste kupovali polotovary plné éček, když si umíte připravit zdravější a lepší variantu?
Přírodní ingredience chutnají vždy lépe, než ty umělé. Jakkoli dobré jsou kečupy z regálů potravin, na domácí parádu nemá nic.
Co budete potřebovat?
- 3 kg rajčat
- 500 g jablek
- 250 g cibule
- 1 PL soli
- 1,5 šálku krystalového cukru
- pepř a mletou papriku dle chuti
Jak na to?
Veškerou zeleninu si nařežeme na kostky a vaříme, dokud nebude vše včetně cibule zcela měkké. Uvařenou zeleninu vlijeme do mixéru a pomixujeme na jemnou směs. Rozmixovanou směs vrátíme do hrnce a vaříme, dokud pořádně nezhoustne, co potrvá přibližně 40-50 minut. Během vaření přidáme sůl, cukr, pepř a mletou papriku a pokud máte rádi kyselejší kečup, můžete přidat i jablečný ocet podle chuti. Když kečup zhoustne, nalijeme ho do sklenic a uzavřeme, jak při zavařování ovoce.[hana-code-insert name=’google‘ /]
Chuť kečupu závisí častokrát i od odrůdy jablek a rajčat. Obojí totiž mohou být jeden rok kyselejší, druhý rok zase sladší. Proto nezapomínejte ochutnávat a dochucujte, dokud nebude kečup přesně podle Vašich představ.
Přejeme hodně štěstí při vaření a dobrou chuť!