Placky jsou oblíbeným pokrmem milovník§ cestovních jídel. Dobrým domácím plackám se nevyrovná žádná napodobenina z obchodu. Ty, které Vám ukážeme dnes jsou mimo jiné výjimečně zdravé a rychlé. Nesají olej a navíc jsou plněné bylinkami. Ocení je zejména hospodyňky, které rádi připravují recepty z běžných domácích zásob.

Co budete potřebovat?
- 500 ml kefíru
- 1 vejce
- 500-600 g hladké mouky
- 400 g brambor
- 1 lžičku sody
- 5 PL oleje
- kopr (nebo petrželku)
- sůl
- 50 g másla a česnek na potření
Jak na to?
Brambory si předvaříme ve slané vodě a po uvaření odstraníme slupku. Nastrouháme na hrubším struhadle, nebo rozmačkáme na kaši (v tomto případě si nechte brambory trochu rozvařit, rozmačkávání půjde snadněji). Zpracované brambory smícháme s koprem. Kdo ho nemá rád, může použít petrželku.
Jedlou sodu smícháme s kefírem, vajíčkem a 2PL oleje. Promícháme a pak do této směsi pomalu přimícháváme mouku. Těsto vypracujeme rukama, mělo by se mírně lepit na prsty. Hotové těsto posypeme svrchu moukou a zakryjeme utěrkou. Necháme 10 minut odstát.[hana-code-insert name=’google‘ /]

Když nám těsto odležalo, rozdělíme si ho na 8-9 dílů a každou část opatrně rozválíme na pořádně pomoučené desce. Vyválíme si tvar placky, která by měla být hrubá přibližně 1cm. Do středu každé placky dáme bramborovo-koprovou náplň. Těstem ji uzavřeme do středu a opět vyválíme na tvar placky. Takto připravená placka může jít na pánev.


Přejeme dobrou chuť!