Domácí klobásy si může doma vyrobit úplně každý!

Všichni milovníci masa a klobás by si měli alespoň jednou zkusit vyrobit své vlastní. Domácí klobásy jsou obrovská pochoutka. Hlavně na Velikonoce si je mnoho lidí připravuje jako sváteční dobrotu k pivu. A jestli máte k dispozici domácí maso, pochutnáte si ještě více. Proto si dávejte pozor na to, co do svých klobás použijete a pochopitelně myslete také na koření, které jim dá specifickou chuť.

Reklama

Co budete potřebovat?

Na výrobu domácích klobás potřebujete hlavně kvalitní maso a dobrá střívka. Nejlépe budou chutnat v případě, že je hodíte na nějakou dobu do domácí udírny. Hlavní ovšem je, abyste dobře vybrali a také zpracovali maso. A pochopitelně také podíly jednotlivých druhů jsou klíčové pro výslednou chuť. Máte-li rádi ostřejší chuť, použijte také ostré koření. Jen to nepřehánějte, aby klobásy nebyly pálivé až příliš. Proto také myslete na to, kdo je bude nakonec jíst. Na nejlepší klobásy potřebujete:

  • vepřová plec (středně mleté) – 5 kg,
  • vepřová kýta (hrubě mleté) – 2 kg,
  • odřezky (jemně mleté) – 2 kg,
  • slanina (jemně mletá) – 1 kg,
  • hovězí maso (jemně mleté) – 300 gramů,
  • vepřová střeva– podle potřeby.
Shutterstock

Koření:

  • sůl – 200 gramů,
  • bílý pepř – 35 gramů,
  • mletá sladká paprika – 25 gramů,
  • česnek (velmi jemně nasekaný) – 120 gramů,
  • chilli nebo kajenský pepř – 1 lžička,
  • cukr – 1/2 lžíce.

Pracovní postup

Jemně nasekaný česnek propasírujte přes plátno ve vlažné vodě. Můžete ho také pouze přidat do vlažné vody. Díky tomu se z něj rychle uvolní chuť i vůně. Použít můžete také 3-5 gramů granulovaného česneku. Do stejné vody přidejte koření a vnitřnosti. Touto směsí stačí naplnit střívka, dobře uzavřít a uvařit nebo vyudit. Nic jiného nepotřebujete udělat. Uzené klobásy chutnají pochopitelně lépe. Jestli máte domácí udírnu nebo možnost jejího použití, rozhodně neváhejte a udělejte to.

Reklama
Shutterstock

Při přípravě vám pomůže pár jednoduchých tipů. Vždy používejte váhu, protože přesný poměr surovin je velmi důležitý. Jestli nechcete ostrou klobásu, dávejte si pozor na koření. A jestli chcete vědět, jak bude asi chutnat výsledek, kousek směsi si usmažte jako karbanátek. Díky tomu ochutnáte, jestli vám vyhovuje slanost a dochucení masa. Jestli ano, můžete směsí naplnit střívka a pustit se do další přípravy. Nakonec budete mít klobásy, které vám budou dokonale vyhovovat chutí i strukturou.

Zdroj: recepti-i-zdravlje.info

Reklama