Existuje snad něco lahodnějšího, než je domácí paštika? Kdo neochutnal, těžko pochopí. Domácí kuřecí paštika chutná zcela odlišně od těch, co se prodávají na pultech obchodů. Kupované obsahují velké množství soli, dochucovadel, éček a stabilizátorů, které zajišťují chuť i dlouhou trvanlivost. Domácí se připravuje pouze z masa a drobů, dochucuje se solí a kořením dle chuti. Stačí pak jen namazat na čerstvý chléb a do pár minut není na stole ani drobeček!
Ingredience:
Co budete na přípravu delikátní domácí kuřecí paštiky potřebovat? Připravte si:
- stehenní kuřecí řízky – 700 g
- kuřecí srdíčka – 600 g
- kuřecí játra – 600 g
- odřezky s tukem – 150 g
- cibule – 200 g
- mrkev – 200 g
- sůl – 1½ lžičky
- mletý pepř – dle chuti
- muškátový oříšek – ½ lžičky
- vývar (z vařených srdíček) – 100 ml
Postup přípravy:
Do hrnce s vroucí vodou se vloží omytá kuřecí srdíčka a vaří se dalších 30 minut. Stejným způsobem se uvaří také játra, ale pouze 10 minut. Vnitřnosti se poté omyjí a očistí od blanek. Na prkénku se mezitím nakrájí na kostičky odřezky se sádlem a opečou se na pánvičce, přidá se nakrájená cibule a mrkev a nechá se péct asi 7 minut.
Kuřecí maso se nakrájí na malé kousky nebo se rozemele v mlýnku a vloží do misky.
Uvařené droby se také nakrájí nebo rozemelou a přidají se k masu.
Směs se osolí, okoření muškátovým oříškem a pepřem, a zalije se několika naběračkami vývaru ze srdíček.
Směs se promíchá. Připraví se vysterilizované sklenice vařící vodou a směs se do nich nalije. Na sporák se připraví velký hrnec s širokým dnem, na které se položí utěrka. Sklenice s paštikou se postaví na utěrku a zalijí vodou. Sklenice se zavařují při mírném ohni asi 4 hodiny od dosažení varu. Následně se plamen vypne a sklenice se nechají vychladnout.
Skladují se v chladničce. Hned druhý den se může paštika servírovat s čerstvým pečivem.
Zdroj: plyashka.com