Domácí kyselé okurky jsou nejlepší na světě! Jak na to?

Červenec a srpen jsou nejlepší dobou, kdy si můžete připravit zásobu kyselých okurek pro následující zimu. Dnes se podíváme na osvědčený recept, který si zamilujete, a vaše rodina bude nadšená. Garantujeme, že ho budete používat znovu a znovu po mnoho let. Nejlepší bude, když si okurky sami vypěstujete, anebo si je zakoupíte na trhu, protože okurky ze supermarketů jsou silně hnojené a mohou v sobě mít hodně pesticidů.

Reklama

Co budete potřebovat?

Každá rodina má svůj recept, podle kterého zavařuje kyselé okurky. Jestli nemáte žádný po ruce, můžete se spolehnout na tento. Na výrobu budete potřebovat asi 2 kg malých polních okurek, 2 litry vody, 1 láhev 10% octa (500 ml), 4 lžíce cukru, 3 lžíce soli, 5 kuliček celého pepře, nové koření, bobkové listy, hořčici, 1 velkou mrkev, česnek a kopr. Od každého koření vložte do každé sklenice trochu.

Způsob přípravy

Příprava vám zabere asi 40 až 50 minut. Prvním krokem bude vždy příprava sklenic a víček. Důkladně je umyjte a vyvařte ve vroucí vodě. Do každé sklenice vložte špetku hořčice, stroužek česneku, snítku kopru a 3-4 plátky mrkve. Všechny okurky důkladně opláchněte pod tekoucí vodou a vložte je do pečlivě umytých sklenic. Do hrnce o objemu 5-6 litrů nalijte 2 litry vody a 500 ml octa. Přidejte 4 lžíce cukru, 3 lžíce soli, 5 kuliček pepře, tucet zrnek nového koření a bobkový list.

Směs na nálev zahřejte a počkejte, dokud se nezačne vařit. V dalším kroku se přesuňte k připraveným sklenicím a naplňte je nálevem. Opatrně zašroubujte víčka. Posledním krokem celého procesu bude zavaření připravené směsi. Abyste toho dosáhli, musíte sklenice vložit do velkého hrnce a vařit je asi 10 minut od okamžiku varu vody. Použít můžete i speciální hrnec na zavařování. Sklenice nechte zcela vychladnout a odneste je do spíže nebo do sklepa, kde je budete skladovat až do zimy. Přejeme dobrou chuť!

Zdroj: https://kasiawgarach.pl/2019/07/04/ogorki-konserwowe/

Reklama