Paštiku najdete v každém obchodě. Do většiny z nich se používá více druhů masa a stejně tak je můžete využít také při domácí výrobě. Domácí paštika je mnohem chutnější, zdravější a máte přehled o tom, co se v ní skrývá. A její výroba je přitom neuvěřitelně jednoduchá, i když si hodně lidí myslí, že je to neuvěřitelně těžké. Dokážeme vám, že to zvládnete i ve své kuchyni.
Co budete potřebovat?
Tři druhy masa, česnek a koření. Nic jiného nepotřebujete a vždy si pochutnáte na vynikající paštice na čerstvém pečivu. Hodí se také na celodenní výlety nebo dovolené, když si nechcete své svačiny kupovat někde za chovu. A výroba je tak jednoduchá, že vám to vyrazí dech. Na výrobu této lahodné paštiky potřebujete:
- vepřové maso – 3 kg,
- kuřecí prsa – 1 ks,
- krůtí prsa – 1 kg,
- majoránka – 4 lžíce,
- sůl – 2 lžíce,
- mletý černý pepř – 1 lžíce,
- česnek – 1 hlávka,
- voda – 1 sklenice.
Pracovní postup
Maso nakrájejte na proužky nebo středně velké kostky. Poté je umelte nahrubo. K mletému masu přidejte čtyři prolisované stroužky česneku, sušenou majoránku, sůl, mletý černý pepř a vodu. Vše důkladně promíchejte. Všechno se musí dokonale propojit, abyste získali homogenní směs. Připravte si sklenice, ve kterých budete paštiku skladovat. Nezapomeňte ji důkladně umýt a sterilizovat, stejně jako víčka sklenic. Jakmile je budete mít připravené, můžete se pustit do plnění.
Rozmělněným masem naplňte čisté sklenice a na vršek každé z nich přidejte jeden celý stroužek česneku. Sklenice zavařte ve vroucí vody. První den je vařte po dobu jedné hodiny a nechte vychladnout. Druhý den se k nim vraťte a zavařujte je další hodinu. Jestli chcete, aby vám paštika vydržela i na cestách a dovolených, udělejte tento proces ještě jednou. Paštiku skladujte v lednici. Vydrží vám dva až tři měsíce a skvěle se hodí na čerstvé pečivo. Přejeme dobrou chuť!
Zdroj: wesolakuchnia.blogspot.com