Naše babičky a dědečkové milovali domácí škvarkovou pomazánku na chlebu. Šlo o jednu z největších pochoutek, které se připravovaly hlavně na vesnicích po zabíjačce. Dnes si ji hodně lidí kupuje, ale je to velká škoda. Jestli máte k dispozici domácí škvarky, můžete si ji připravit sami. Není na tom vůbec nic těžkého a rozhodně si na ní pochutnáte mnohem více než na kupované.
Co budete potřebovat?
Dnes považujeme škvarky za něco velmi škodlivého, ale dříve se lidé zajímali hlavně o to, jestli je jídlo dobré a levné. To je případ i domácí škvarkové pomazánky, která chutná naprosto dokonale na čerstvém chlebu nebo toustu. Jako svačina nebo lehká večeře bude tato pomazánka naprosto dokonalá, protože vás zasytí a připomene tradiční české chutě. Na její přípravu potřebujete:
- škvarky – 25 dkg,
- hořčice – 1 lžička,
- máslo – 1 lžíce,
- velká červená cibule – 1 ks,
- jarní cibulka – 1 ks,
- sůl – podle chuti,
- mletý černý pepř – podle chuti.
Pracovní postup
Jarní cibulku nakrájejte na malé kousky, stejně jako červenou cibuli. Přidejte k oběma druhým cibulí ostatní ingredience a rozmixujte vše kuchyňským robotem. Použít můžete také mlýnek na maso, pokud ho máte doma k dispozici. Nezapomeňte do směsi přidat také sůl a pepř, aby měla pomazánka správnou chuť. Bez koření se neobejdete, a to hlavně bez soli. Škvarková pomazánka by měla být trochu slanější. Nechte ji pár hodin odležet v lednici a můžete se do ní pustit.
Škvarková pomazánka bude mít strukturu jako máslo. Právě díky tomu si ji můžete velmi snadno namazat na chléb nebo ji přidat do toustů. Jestli chcete mít doma v lednici pravou českou chuť, měli byste ji vyzkoušet. V lednici vám nějakou dobu vydrží, ale nečekejte na její konzumaci příliš dlouho. Všechny masité pokrmy musíte sníst během pár dnů, aby se nezkazily. Přejeme dobrou chuť!
Zdroj: fokusz.online