Slepované cukroví jsou oblíbené nejen v Čechách, ale u nás je lidé milují asi nejvíce. Připravit si je můžete na mnoho způsobů a tento recept je jedním z nich. Výroba těchto domácích sušenek je velmi jednoduchá a pochutnají si na nich děti i dospělí. Na talíři navíc vypadají nádherně, takže budete jíst také očima. A váš domov bude nádherně vonět po rumu i vlašských oříšcích.
Co budete potřebovat?
Z uvedeného množství připravíte asi 60 sušenek podle toho, jak velká kolečka z těsta vykrájíte. Na výrobu nepotřebujete nic zvláštního. Použití rumu se vůbec nebojte, protože se vypeče a zůstane po něm jen zajímavá vůně. Marmeládu na slepování si zvolte podle toho, co máte doma po ruce a jakou marmeládu (nebo džem) máte nejraději. Na výrobu tohoto cukroví potřebujete:
- mouka – 300 gramů,
- škrob – 100 gramů,
- sůl – špetka,
- kardamom – 1 lžička,
- cukr – 200 gramů,
- vlašské ořechy (mleté) – 165 gramů,
- máslo – 200 gramů,
- rum – 1 lžíce,
- vejce – 1 ks,
- džem – podle chuti,
- moučkový cukr – podle chuti,
- vlašské ořechy – podle potřeby.
Pracovní postup
Na čistou pracovní plochu prosejte mouku a kukuřičný škrob. V této směsi udělejte důlek. Jeho okraj posypte solí, kardamomem, cukrem a mletými vlašskými ořechy. Měkké máslo nakrájejte na malé kostičky a položte ho na okraj důlku. Do samotného důlku uprostřed nalijte rum a rozklepněte vejce. Všechno rukama hněťte, dokud nezískáte hladké a homogenní těsto. Zabalte ho do potravinářské fólie a vložte ho do lednice. Nechte těsto 30 minut odpočívat.
Po uplynutí této doby těsto rozválejte na tenký plát. Vezměte do ruky malou sklenici nebo kulaté vykrajovátko a vykrojte z těsta co nejvíce sušenek. Všechny rozložte na plech vyložený pečicím papírem. Troubu předehřejte na 200 stupňů a pečte těsto po dobu 8-10 minut. Nakonec nechte všechny sušenky vychladnout na pokojovou teplotu, než s nimi budete pracovat dál a začnete je spojovat k sobě.
Poleva a sestavení cukroví
Než sušenky vychladnou, vytvořte si polevu z moučkového cukru a rumu. Polovinu sušenek potřete touto polevou a doprostřed každého z těchto kousků položte polovinu vlašského ořechu. Tyto sušenky budou tvořit horní část cukroví. Na druhou polovinu sušenek naneste svou oblíbenou marmeládu nebo džem. Potom tyto dvě poloviny spojte. Získáte tím krásné a velmi chutné cukroví, které nádherně vypadá, chutná i voní. Přejeme dobrou chuť!
Zdroj: chefkoch.de