Moje babička byla neskutečná pekařka. Jako dítě si pamatuji na mnoho koláčů, ovšem až teď, když zemřela, dostali jsme se s mámou při vyklízení jejích věcí k sešitu, kde si psala recepty na sladkosti. A našli jsme hotový poklad, protože nejlepší „nedělní“ zákusek, jaký si od babičky pamatuji, byl vláčný čokoládový dort.
[hana-code-insert name=’google‘ /]Rozhodla jsem se, že se s receptem na tento dokonalý koláč s Vámi podělím. I když babička byla skvělá pekařka i kuchařka, tento recept není vůbec složitý. Netrvá dlouho a výsledek můžete servírovat, jak pro návštěvu, tak na rodinných oslavách, či v neděli po obědě pro rodinu. Zaručeně se budou všichni oblizovat.
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 2 hrnky hladké mouky
- 1 lžičku soli
- 1 lžičku prášku do pečiva
- 2 lžičky jedlé sody
- 3/4 šálku kakaa (ideálně na pečení, ale může být i obyčejné)
- 2 šálky cukru
- 1 šálek oleje
- 1 šálek uvařené kávy
- 1 šálek mléka
- 2 větší vejce
- 1 lžičku vanilkového aroma
Na ledovou mléčnou nádivku:
- 1 šálek mléka
- 5 lžic hladké mouky
- 1/2 šálku změklého másla
- 1/2 šálku ztuženého tuku
- 1 hrnek cukru
- 1 čajovou lžičku vanilkového aroma
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]Jak na to?
Troubu si předehřejeme na 220 stupňů. Do misky si dáme všechny suché přísady a dobře promícháme. Potom přidáváme olej, kávu a mléko. Vše spolu mícháme při střední rychlosti cca 1 minutu. Ke smíchané hmotě přidáme vejce a vanilkové aroma a mícháme ještě přibližně 2 minuty.
Těsto pečeme přibližně 23-30 minut, ale vše záleží na Vaší troubě, moje peče dost rychle a intenzivně. Těsto si pro jistotu kontrolujte a pokud se Vám bude zdát, že je stále nedopečené, zkuste přidat teplotu.
Když je těsto upečené, necháme ho 10 minut vychladit a prořízneme, aby nám zůstaly dvě kulaté části. Mezitím si připravíme ledovou mléčnou nádivku. V hrnci vařte mléko a mouku dokud nezhoustne.
Dokud se nám hustá směs chladí, v misce si smícháme změklé máslo, ztužený tuk, cukr a vanilkové aroma. Přidejte do vychlazené mléčné směsi a míchejte ještě 10 minut. Pak nádivku natřete mezi těsto a po celém dortu.
Vynikající zákusek je hotový! Přejeme dobrou chuť!