Vánoce se blíží a to znamená, že naše chuťové buňky se pomalu ale jistě připravují na všechny možné dobroty. Jaké by to byly Vánoce bez tradičních kávových zrn? Výhodou této pochoutky je, že se nemusí péct, takže to zvládnete opravdu za poměrně krátkou dobu. Vyzkoušejte tento recept a budete vidět, že se stane vaším tradičním každoročním receptem.
Budeme potřebovat:
- 280 gramů piškotů
- 240 gramů másla
- 100 gramů moučkového cukru
- 200 gramů mletých ořechů
- 100 gramů nasekaných rozinek
- skořice podle chuti
- 8 PL rumu
- 8 lžíce kakaa
- čokoládová poleva: Vyzkoušejte například jeden z těchto postupů.
postup:
[sociallocker]
Piškoty si umeleme nebo vložíme do mikrotenového sáčku a nadrtíme válečkem. K na prášek rozdrceným piškoty přidáme všechny ostatní ingredience takže: změklé máslo, moučkový cukr, mleté ořechy, rozinky, skořici, rum a kakao. Vypracujeme si polotuhé těsto. Z těsta začneme tvarovat kávová zrna.
Já to dělám tak, že si v ruce vysułit tvar takové menší placičky a pomocí vařečky udělám zářez. Kávová zrna naskládáme na plech a necháme je trochu ztuhnout v lednici je-li potřeba.[hana-code-insert name=’Dole‘ /]
Zatím si ve vodní lázni rozpustíme 100 gramů čokolády spolu s trochou másla nebo ztuženého tuku. Následně obalíme kávová zrna v čokoládě a naskládáme na plech vyložený papírem na pečení.
Kávová zrna dáme ztuhnout do lednice a pokud nemáte místo, dobře jim bude i na balkoně, protože zima je již v plném proudu. Na závěr je naskládáme do košíčků, případně si můžete vytvarovat i kuličky, které ozdobíte malou čokoládkou ve tvaru kávového zrnka. Dobrou chuť.
[/sociallocker]