Zlata Adamovská, oblíbená česká herečka, si spolu se svým manželem Petrem Štěpánkem naplno užívá života. Milují dobré jídlo, víno a cestování, které s těmito zážitky úzce spojují. Tentokrát se ale za jejich vášní skrývala i nepříjemná zkušenost – Zlata během návštěvy Jižní Ameriky onemocněla po jídle z ulice. Co přesně se stalo a proč ji to přesto neodradilo od dalších gurmánských výprav?
Zlá zkušenost z ulice
Herečka si během cesty po Brazílii a Uruguayi dopřála něco na zub přímo z místního pouličního stánku. Bohužel si vybrala špatně a o pár hodin později už ležela v posteli s nepříjemnými žaludečními problémy. Jak sama řekla: „Někde na rohu ulice jsem si dala pečený masíčko, a pak jsem tři dny trpěla v posteli na hotelu, nebylo to dobrý.“ Naštěstí nešlo o nic vážného a tělo si s otravou poradilo bez nutnosti lékařské pomoci. I tak šlo o tři velmi krušné dny, které by si herečka nejradši vymazala z paměti.
Poučení bez zahořklosti
Navzdory této epizodě Zlata Adamovská nezanevřela na cestování ani na poznávání chutí cizích zemí. Ze své chyby si vzala ponaučení – místo pouličního jídla dává nyní přednost menším místním podnikům, kde je jídlo připravováno v lepších podmínkách. „Do ulice ano, ale spíš do hospůdky, nebo bistra. Radši maso na talíři, než do ruky,“ má dnes jasno herečka, která na svých cestách stále ráda ochutnává.
Exotika ve Vietnamu
Zimu se rozhodli zpříjemnit tří týdenním pobytem ve Vietnamu. Společnost jim dělali přátelé a podle Štěpánka šlo o mimořádně chutnou zkušenost. „Byli jsme s kamarády a vietnamská kuchyně nás opravdu nadchla.“ Nepotřebují luxusní hotely ani uniformní zážitky, rádi se ponoří do místní kultury a ochutnají tradiční kuchyni přímo tam, kde vzniká.
Mňam tour v Evropě
Po zotavení se manželé nevzdali své chuti na dobrodružství. Absolvovali gurmánskou „mňam tour“ v Barceloně, kde si užívali nejen vynikající kuchyně, ale i vína a atmosféry restaurací a vinařství. Podle herečky šlo o opravdu vydařený výlet plný chutí a přátelského sdílení. „To byl takový hezký zájezd s kamarády. Jídlo je důležitá součást života a my už se nešidíme.“
Delikatesy z moře
Nedávno se herečka s manželem objevila i na zahájení festivalu Shrimp Week, který se odehrával v jednom z pražských bister. Oba si dopřáli luxusní mořské plody, přičemž Zlata si nejvíc pochutnala na carpacciu z čerstvých krevet doplněném jahodami. Kombinace, která by mnohé možná zaskočila, ji naprosto nadchla.
Životní filozofie
Z jejich výroků je zřejmé, že si oba dávají záležet na tom, aby si společné chvíle co nejvíc užili. Petr Štěpánek k tomu dodává: „My musíme dohnat to, o co jsme byli připravení. My už si chceme jen užívat.“ Společný čas je pro ně vzácný, a tak se ho snaží trávit co nejvíce smysluplně – nejlépe u dobrého jídla v zajímavé zemi.
Další zastávkou bude Francie
A jaký je další cíl jejich gurmánské mapy? Tentokrát se chystají do Francie, země, která je proslulá svou kuchyní i vínem. Není pochyb, že si i tady přijdou na své a že je čeká další chuťové dobrodružství. Pokud je něco vystihuje, je to touha po poznání a ochota riskovat i za cenu drobných nepříjemností.
Láska k jídlu a cestování
Zlata Adamovská a Petr Štěpánek dokazují, že věk není překážkou pro aktivní život plný chutí, cestování a nových zážitků. A i když se někdy může objevit menší zdravotní komplikace, jejich nadšení a chuť poznávat rozhodně nehasnou. Život berou jako sérii malých radostí – a jídlo je rozhodně jednou z těch největších.
Zdroj: Blesk.cz