Skvělá chuť, která mnohým připomíná dětství a vůně, které se nic nevyrovná. To je lahodný bezový sirup, který milují snad všichni, bez ohledu na věk. Využijte to nejlepší, co nám příroda nabízí a připravte si domácí lahodný sirup bez jakýchkoliv konzervantů, barviv nebo jiných umělých látek.
Bezinkový sirup je bezkonkurenčně tím nejlepším, jaký jsem kdy pila. Jeho chuť i vůně mě vždy přenesou do dětských časů, připomíná mi prázdniny u babičky a příjemné letní počasí. Díky následujícímu návodu můžete potěšit své chuťové pohárky a možná i oživit vzpomínky při sklenici skvělého nápoje z bezového sirupu.
Množství surovin, které jsou využity v následujícím receptu postačuje na přípravu přibližně 8 litrů bezového sirupu.
Budeme potřebovat:
- 30 kusů Černého bezu
- 4 kg cukru
- 6 l vody
- 100 g kyseliny citrónové
- 4 citrony
- 0,5 kávové lžičky hydrogensiřičitanu draselného – Borken
Jak na to?
Nejprve si připravíme velký hrnec, do kterého vlijeme 5 litrů vody a přidáme 3,5 kg cukru. Zahříváme na mírném stupni a promícháme. Počkáme, dokud se cukr ve vodě zcela nerozpustí a následně necháme vodu s cukrem trošku vychladnout tak, aby zůstala teplá.
Nyní do ještě teplé vody přidáme kyselinu citrónovou a půl lžičky disiřičitanu draselného, který se zvykne používat ve vinařství, či na konzervování zeleniny.
Půl kilogramu cukru, který nám zůstal si nyní vysypeme na pánev a začneme ohřívat. Cukr nám bude postupně karamelizovat, až nabude světle hnědé barvy. V této chvíli ke zkaramelizovanému cukru přilijeme zbylý litr vody. Pokud karamel ztvrdne, nebojte se. Směs s vodou zahříváme, dokud se cukr znovu úplně nerozpustí a následně jej odstavíme ze sporáku. Tento cukrový roztok necháme vychladnout až na pokojovou teplotu.
Květiny Bezu pořádně probereme, vybereme vhodné a zdravé kousky, které použijeme.
Nyní si připravíme velkou nádobu, která má objem alespoň 10 litrů. Vezmeme citrony a velmi důkladně je omyjeme, také vydrhneme kůru. Po umytí je nakrájíme na kolečka, které mají tloušťku přibližně půl centimetru. Citrony nahradí ještě větší množství kyseliny citrónové, která by jinak byla v receptu použita.[hana-code-insert name=’google‘ /]
Do hrnce si dáme všechny připravené květiny bezu a naskládáme na ně kolečka z citronů. Zalijeme je oběma roztoky z vody, které jsme si předtím připravili. Veškerá voda, kterou k bezu s citronem vylijeme by měla být zcela vychlazená (pokojová teplota). Následně nádobu přikryjeme utěrkou a umístíme například do komory.
Takto připravená směs se nechá stát 5 dní. Po této době si připravíme velký cedník a čistou utěrku, kterou můžeme nahradit plenou nebo gázou. Pomocí utěrky následně sirup po částech přefiltrujeme.
Filtrovaný sirup můžeme nalít do připravených lahví, které dobře uzavřeme a odložíme na chladné místo, kde není přímé sluneční záření.
Takto připravený sirup pak ředíme s vodou podle chuti. Můžeme ho využít i pro přípravu osvěžujících koktejlů nebo přidat do různých ovocných limonád.