Hrníčkový makovník s marmeládou potěší každého, kdo stejně jako já miluje makové dezerty. Kombinace máku a marmelády nechá vzniknout nádherně vláčný dezert, který roztančí všechny vaše chuťové pohárky. A můžu vám zaručit, že se po něm u vás doma okamžitě slehne zem!
Pokud jste až do této chvíle žili v přesvědčení, že makové koláče musí být nutně suché, že sotva lezou do krku, pak je jedině dobře, že jste se rozhodli otevřít si náš dnešní článek. Já už totiž vím, že i makový dezert může být jemný, vláčný a nadýchaný. Jakmile hrníčkový makovník s marmeládou poprvé vyzkoušíte, budete mi muset dát za pravdu!
Co budete potřebovat na přípravu?
- 1 hrníček polohrubé mouky
- 250 g máku
- 1 hrníček mléka
- 1 balíček vanikového pudinku
- 1 hrníčku moučkového cukru
- 1 vajíčko
- 400 ml třešňového džusu
- 2 polévkové lžíce oleje
- 3 polévkové lžíce krupicového cukru
- 450 g višňové marmelády
Jak postupovat při přípravě?
- Ze surovin potřebných na těsto vykouzlete za pomoci ručního šlehače krásně hladké a vláčné těsto.
- Plech vyložte pečicím papírem a těsto na něj vylijte.
- Vložte plech do předehřáté trouby a pečte na 200 °C cca 25-30 minut.
- Mezitím si můžete připravit krém: vanilkový pudink smíchejte se třemi lžícemi cukru.
- Dejte hrnec na mírný plamen a začněte na něm ohřívat třešňovou šťávu. Jakmile bude šťáva zahřátá, přidejte pudinkový prášek s cukrem a vařte 5 minut. Poté za občasného míchání nechte vychladnout.
- Marmeládu vložte do hrnce a nechte ji ohřát, pěkně se vám rozpustí. Poté jí přidejte k pudinkové směsi a pečlivě promíchejte.
- Upečený makovník vyjměte z trouby a nechte trochu vychladnout.
- Poté jej podélně rozřízněte, na řez naneste marmeládu a vanilkovou směs, přiklopte druhou polovinou koláče.
- Na závěr můžete, ale nemusíte posypat cukrem.
Hrníčkový makovník s marmeládou si můžete připravit k nedělní kávičce, nebo jím pohostit vaši návštěvu.