Trouba v kuchyni je tragické místo, na které se není radno dívat, pokud se používá příliš často. Do určitého období je vše v pořádku a trouba se dá i krásně vyčistit a po umytí stále vypadá jako nová. No od jistého času se toto všechno začne hroutit a Vy přemýšlíte, kde jste udělali chybu?

Nejprve trouba, potom sklo
Kompletní čištění trouby touto metodou je nejlepší udělat večer a ideálně v pátek nebo o víkendu, abyste po nočním působení čistícího prostředku, se mohli hned ráno pustit do mytí. Dříve, než začnete s likvidací nečistot, vyberte rošty a připravte se na mytí trouby zevnitř.
Pro přípravu čistícího prostředku budete potřebovat:
- vodu
- lahvičku s rozstřikovačem
- prášek na pečení
- malou misku
- hadr
- ocet
V misce smíchejte několik polévkových lžic prášku do pečiva s trochou vody. Míchejte a přidávejte jednu ze surovin dokud ze směsi nevznikne pasta, kterou snadno rozetřete na znečištěné povrchy. Pokud máte pastu hotovou, hadrem nebo rukavicí ji pořádně porostírejte po vnitřní části trouby. Za několik minut začne pasta hnědnout.

Druhý den ráno se pusťte do čištění. Mokrým hadrem všechno setřete a troubu vymyjte vodou do čista. Pak nalijte do láhve s rozstřikovačem trochu octa a nastříkejte ho na povrch, na kterém zůstaly zbytky prášku na pečení. Po několika minutách působení setřete ocet mokrým hadrem.
Troubu zapněte na přibližně 15-20 minut, aby se mohla důkladně vysušit.[hana-code-insert name=’Dole‘ /]

