Jablečný koláč na plechu je lahodný slaďoučký dezert, který můžete připravit hostům nebo sami sobě ke kávičce. Jeho příprava je opravdu rychlá, v kuchyni nestrávíte půl dne, ale po jablečném koláči, který skvěle doplní smetana na povrchu, se u vás doma zaručeně jenom zapráší!
Reklama
Vyzkoušejte jablečný koláč na plechu a jistě mi dáte za pravdu, že tohle je prostě pohádka. Jemné piškotové těsto, které se rozplývá na jazyku, úžasně doplní sladká chuť jablíček a na závěr ještě smetana, která tomu všemu dodá onu pověstnou třešničku na dortu. Mmmm, už jen při vzpomínce na tuhle dobrotu se mi zase sbíhají sliny!
Co budete potřebovat na přípravu?
Těsto:
- 120 ml oleje
- 4 vajíčka
- 1 balíček prášku do pečiva
- 135 ml vody
- 200 g hladké mouky
- 1 balíček vanilkového cukru
- 200 g cukru krupice
Náplň:
Reklama
- 200 g cukru
- 1 kg jablíček
- 2 balíčky vanilkového pudinku
Na závěr:
- smetana ke šlehání
- skořice
Jak postupovat při přípravě?
- Oddělte bílky od žloutků – žloutky poté vyšlehejte s cukrem.
- Přidejte zbylé suroviny (kromě bílků) a vypracujte hladké, nadýchané těsto.
- Z bílků vyšlehejte sníh, který poté po dílčích částech a opatrně vmíchejte do již vytvořeného těsta.
- Takto připravené těsto poté vylijte na plech vyložený pečicím papírem.
- Pečte v předehřáté troubě na 170 °C cca 30 minut.
- Mezitím, co se vám bude v troubě péct těsto, si jablíčka nakrájejte na drobno, vložte je do hrnce a společně s cukrem rozvařte.
- Těsně před sejmutím jablek z plotny je zasypte pudinkovým práškem.
- Připravenou náplň rozetřete na upečený piškot a nechte vychladnout.
- Jakmile náplň vychladne, potřete jej smetanou a ozdobte skořicí.
Přeji vám dobrou chuť!
Reklama