Jahodová bublanina s neuvěřitelně nadýchaným těstem

Jahodový koláč patří mezi nejoblíbenější druhy letních dezertů. Těsto je nádherně nadýchané a jahody mu dodávají sladkou chuť i hodně šťavnatosti. Příprava této buchty je neuvěřitelně jednoduchá a rychlá. Smícháte dohromady pár ingrediencí, nalijete do formy a na vršek položíte čerstvé ovoce. To je všechno, co musíte udělat pro dokonalou bublaninu.

Co budete potřebovat?

České koláče s ovocem jsou velmi levné a jednoduché. To je jejich největší výhoda. Zároveň vypadají krásně a zpracujete s nimi ovoce, které máte ze zahrádky. Jestli nevíte, co zrovna udělat s jahodami nebo jiným ovocem (např. borůvkami nebo malinami), tohle je recept přesně pro vás. Nejdřív se podíváme, co budete potřebovat:

  • vejce – 3 ks,
  • sůl – špetka,
  • cukr krystal – 150 gramů,
  • mléko – 150 ml,
  • rostlinný olej – 80 ml,
  • máslo – 50 gramů,
  • hladká mouka – 300 gramů,
  • prášek do pečiva – 10 gramů,
  • jahody – podle potřeby.
Shutterstock

Pracovní postup

Připravte si hlubokou mísu a rozklepněte do ní vejce. Přidejte cukr a špetku soli. Vyšlehejte mixérem, dokud nezískáte bílou a nadýchanou pěnu. Přidejte do směsi mléko, olej a rozpuštěné máslo. Všechny suroviny musí mít pokojovou teplotu, včetně másla. Promíchejte těsto pomocí dřevěné vařečky nebo stěrky. Prosejte do mísy mouku a prášek do pečiva. Tím zajistíte, že bude těsto nádherně jemné a nadýchané. Proto prosévání mouky nepřeskakujte.

Čtěte také: Salát z nakládané červené cibule je dokonalý do hamburgerů!

Shutterstock

Mixérem vyšlehejte těsto a poté ho stěrkou ještě promíchejte. Připravte si jahody. Odstraňte zelené stopky a rozkrojte je na poloviny. Do menší misky přidejte trochu mouky, cukr a promíchejte. Přidejte nastrouhané máslo a rukama spojte do jemné drobenky. Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem, na vršek naskládejte jahody rozkrojené na poloviny a nakonec zasypte strouhankou. Vložte formu do předehřáté trouby na 170 stupňů a pečte po dobu 45-45 minut.

Zdroj: electropiknik.cz