Jahodový džem je základní surovinou, která nikdy nesmí chybět ve spíži. Výtečně chutná k snídani namazaný na pečivu. Někdo jej miluje na rohlících s máslem, jiný zase volí kombinaci s francouzskými croissanty nebo s babiččinou vánočkou. Jahodový džem se používá též jako ingredience do různých sladkých dezertů včetně lineckého cukroví nebo na spojení vrstev korpusu při výrobě dortů. Jak připravit nejlepší jahodový džem, který se vždy povede a nezklame chutí a vůní?
Ingredience:
Co budete na přípravu domácího jahodového džemu potřebovat? Bezesporu domácí jahody nebo plody nasbírané na plantážích. Důležité je vybrat zdravé a nepoškozené plody, vyřadit se musí natlučené nebo nahnilé plody, protože by mohl vyrobený džem zplesnivět. Co dalšího je potřeba? Nachystejte si tyto přísady:
- jahody – 1 kg
- cukr – 550 g
- čerstvá citronová šťáva – 1 lžíce
Postup přípravy:
Nasbírané plody se musí dokonale umýt pod tekoucí studenou vodou. Po zbavení hlíny a dalších nečistot se nakrájejí na menší kousky. Omyté ovoce se rozdělí na dvě poloviny. Jedna část se vloží do kastrolu a rozšlehá se ručním šťouchadlem nebo pomocí tyčového mixéru.
Přisypejte cukr a dobře promíchejte.
Následně přidejte druhou polovinu připravených jahod.
Hrnec položte na plotýnku a vařte na mírném ohni za stálého míchání. Musíte počkat, až se rozpustí cukr, poté přidejte výkon a průběžně odstraňujte pěnu, která vzniká na povrchu. Na závěr přilijte čerstvě vylisovanou citronovou šťávu.
Jak poznat, že je džem připravený na vlití do skleniček? Stačí kápnout trošku na studený talířek, když neteče, má dokonalou konzistenci.
Hotový džem se vlívá do dobře vymytých a vysterilizovaných sklenic, což lze v domácím prostředí provést pomocí horké vody z rychlovarné konvice. Nechají se dokonale vyschnout, následně se plní ještě horkým džemem.
Po zajištění šroubovacím víčkem se otočí sklenice dnem vzhůru a nechají se pod utěrkou zchladnout, skladují se v temnu a chladu.
Zdroj: iladies.ro