Jak můžete sklenice sterilovat v troubě?

Chystáte se naložit okurky, ale netušíte, jak nejlépe sterilovat sklenice, ve kterých budou i několik měsíců? Máme pro vás tip, který vám ušetří mnoho času i práce. Jestli neradi experimentujete, potěší vás suchá metoda, na kterou nebudete potřebovat ani vodu. Je to ideální metoda pro hospodyně, které jsou unavené přípravami podobných pokrmů na zimu.

Reklama

Jaké výhody má suchá metoda?

Potřebujete mít více času pro sebe, ale zároveň si chcete udělat lahodné nakládané okurky, které si budete vychutnávat celou zimu? Tato metoda je ideální, protože skýtá mnoho výhod. Při samotném sterilování totiž nemusíte vůbec asistovat, nehrozí, že se popálíte od horké vody, sklenice nemusíte ani ručně sušit a velkou výhodou je, že do trouby můžete hodit několik sklenic současně, a nemusí být ani stejné velikosti.

Sterilovat můžete také víčka, která hrají v zavařování hlavní roli. Jak tedy sterilovat sklenice v troubě? Ukážeme vám postup, který zajistí čistotu sklenic, a díky tomu budou nakládané okurky křupavé. Připravte si sklenice, které opláchněte pod vodou a otřete do sucha hadříkem nebo utěrkou. Udělejte to se všemi sklenicemi, které jste měli dlouho ve sklepě, protože prach a další nečistoty se na nich určitě podepsaly.

Trouba bude velkým pomocníkem

Sklenice dejte do studené trouby přímo na mřížku. Troubu nikdy nevyhřívejte dopředu! Dejte je dnem vzhůru. Až poté troubu zapněte, a to pouze na 150 stupňů. Sklenice by popraskaly, pokud by byla trouba rozpálená. Sterilujte 20 minut, pak troubu vypněte, ale nechte sklenice uvnitř a troubu neotvírejte. Počkejte dalších 20 minut, aby sklenice nepraskly.

Reklama

A v podstatě máte hotovo! Teď už stačí pouze naplnit sklenice oblíbeným obsahem. Mohou to být nejen okurky, ale také papriky, květák, takto připravené sklenice se hodí také na džemy nebo saláty. Všechny tyto pochoutky se budou na zimu hodit. Výhodou je, že tuto metodu můžete použít i v případě, že máte elektrickou i plynovou troubu.

Zdroj: xitrosti.com

Reklama