Všichni víme, že kuřecí vývar patří k vůbec nejzdravějším jídlům. Již naše babičky věděly, že na každý neduh dokáže pomoci a že pokud vám není zrovna nejlépe, horká kuřecí polévka to dovede napravit. Kuřecí vývar však musí být správně připravený, aby byl skutečně zdravý a prospěšný. Pak bude zcela nepostradatelným pomocníkem nejen při nachlazení. Kromě toho může mít pozitivní vliv také na činnost gastrointestinálního traktu, nervového a kardiovaskulárního systému. Jak jej správně připravit?
Z čeho vařit
Z kuřete, samozřejmě! Jenže není kuře, jako kuře. Obyčejní brojleři, kteří dnes zaplavili všechny obchody, se na přípravu kvalitního vývaru příliš nehodí. Jejich křehké maso se rychle uvaří do měkka a je z něj málo tuku. Úplně jiná věc je ale polévka z domácího kuřete. Takové maso můžete vařit celé hodiny, abyste získali dokonalý vývar. Jestliže však není na výběr, kupte si v obchodě alespoň směs na přípravu vývaru, který obsahuje kuřecí korpus a další části, které se obvykle vyhazují. Dobrá polévka se získává také z křídel a krků. Určitě však není potřeba vyvařovat kvalitní prsní maso.
I voda hraje roli
Ani z toho nejlepšího kuřete neuvaříte vynikající vývar, pokud použijete špatnou vodu. Koneckonců je to právě ona, která tvoří celý základ polévky. Jen si představte, v co se pokrm promění, budete-li z polévky cítit pachuť chloru. Vodu z kohoutku proto nechte pro jiné potřeby a do hrnce vždy nalijte balenou nebo filtrovanou vodu. Ujistěte se také, že už na začátku použijete dost vody, abyste ji později nemuseli dolévat a vývar zbytečně ochlazovat. Na kuře o hmotnosti 1–1,2 kg budete potřebovat asi 5 litrů vody. Z toho se 1-2 litry během vaření odpaří. A zbytek do sebe vtáhne všechny užitečné živiny. Pokud jste se přesto přepočítali, tak přidejte pouze vroucí vodu.
Výběr koření
Je lepší neužívat příliš voňavé koření, protože narušuje přirozenou chuť a vůni kuřete. Maximálně si můžete dovolit pár stonků kopru bez listů. Mimochodem, pro bohatost chuti dejte spolu s kuřetem do hrnce také nahrubo nakrájenou cibuli, mrkev a celer.
Kdy solit?
Na tuto otázku neexistuje přesná odpověď. Někdo tvrdí, že je lepší solit hned na začátku. Jiní jsou si jisti, že sůl by měla být přidána ke konci vaření. Radíme proto vodu dosolit až po uvaření, kdy se voda odpaří. Pokud je soli málo, vždy ji můžete přidat i těsně před jídlem.
Pěnu dejte pryč
I když mnoho lidí tento krok vynechává, pro výsledný efekt je zcela zásadní. Pokud chcete uvařit zdravý vývar bohatý na bílkoviny, odstraňujte vzniklou pěnu v procesu, a díky tomu zůstane tekutina čirá. Vařte polévku na mírném ohni, aniž by došlo k prudkému varu. Na závěr vývar přeceďte přes několikrát přeloženou gázu.
Jak vývar skladovat?
Když vývar vychladne, dejte ho do lednice. Tam může stát klidně i celý týden. Pro delší skladování můžete kuřecí vývar dát do mrazáku, kde vydrží klidně i několik měsíců. Vždy ale vývar skladujte čirý, tedy bez zeleniny a nudlí. Můžete jej pak vytáhnout kdykoliv budete potřebovat pořádnou dávku energie.
Domácí bujon
Z hotového vývaru je také snadné udělat domácí kostky bujonu. Stačí vývar ještě asi hodinu povařit a nechat zredukovat a následně přelít do formiček na led, odkud si jej můžete vždy vytáhnout, když potřebujete přidat vývar do omáčky nebo k jinému jídlu.
Benefity vývaru pro vaše zdraví
Vývar z kostí přináší mnoho pozitiv. Zlepšuje zdraví našich kloubů, ale také zvyšuje imunitu a pomáhá při léčbě řady nemocí. Vývary obsahují mnoho živin, které jsou snadno stravitelné, bohaté na chuť a podporují zdraví. Určitě si je proto připravujte do zásoby, abyste měli chutný vývar vždy po ruce, kdykoliv jej zrovna budete potřebovat.
ZDROJ: sovkusom.ru