Domácí mozzarella je velká pochoutka, kterou musíte vyzkoušet. Hodně lidí si myslí, že příprava domácího sýra je velmi složitá a drahá. Není to vůbec pravda. Navíc nepoznáte rozdíl od kupovaného sýra a už ho nikdy nebudete muset kupovat v obchodě. Podívejme se na jednoduchý způsob, jak si vyrobit vynikající sýr a snížit množství chemie ve svém životě.
Co budete potřebovat?
Na výrobu domácí mozzarelly potřebujete jen pár věcí. Základem je domácí, nepasterizované mléko. Toho budete potřebovat 1 litr. K tomu si připravte 2 ½ polévkové lžíce 9% octu a 1 polévkovou lžíci soli. Nic jiného na domácí mozzarellu nepotřebujete. V kupovaných produktech je obrovské množství soli a konzervačních látek. Právě kvůli tomu je domácí příprava skvělým způsobem, jak ušetřit peníze a ještě si užít zdravého sýra bez zbytečné chemie.
Pracovní postup
Mléko ohřejte tak, aby bylo hodně teplé. Máte-li teploměr, měli byste ohlídat teplotu kolem 50 stupňů. Hrnec sundejte z ohně a přidejte 1 lžíci octa. Promíchejte a přidejte také druhou lžíci octa. Znovu promíchejte, protože v této fázi se začne sýr již usazovat. Jestli se nevytváří sýrová koule, přidejte další půl lžíce octa. Z této směsi vytvořte hrudku, kterou silně vymačkáte. Díky tomu získáte v hrnci přebytečnou syrovátku. S tou budete ještě pracovat, takže si nevylévejte.
Dokončete vynikající sýr
Syrovátku ohřejte a středním ohni. Musí být horká, až do ní přidáte sůl. Potom do směsi vložte sýr a nechte ho louhovat. Čím je syrovátka teplejší, tím lepší výsledný sýr bude. Z mozzarelly udělejte kuličku a vložte do velmi studené vody. Tím zajistíte, že hrudka ztuhne. Ukázalo se, že tento recept vám poskytne krásný a vynikající sýr, který můžete použít na přípravu italských pokrmů, včetně domácí pizzy. Z 1 litru mléka získáte asi 116 gramů mozzarelly.
Zdroj: ohlyad-dnya.pro