Červený rybíz chutná úžasně a funguje skvěle do domácích koláčů. Stejně tak si z něj ale můžete připravit vynikající želé a nápoj na horké dny. Je to velmi jednoduché a nejlepší na tom je, že z něj nemusíte odstraňovat stopky. Klidně nechte kuličky na stopkách a uvařte je celé. Očištění ovoce je většinou důvodem, proč lidé rybíz ani nezařadí do svého jídelníčku. Naštěstí máte velmi jednoduchý a rychlý způsob, jak si připravit přírodní želé z domácího ovoce.
Všichni milovníci želé a domácích pochoutek by měli vyzkoušet tento recept. Kyselý rybíz ve spojení s cukrovým sirupem zcela změní svou chuť, ale stále si na něm pochutnáte. Navíc má želé dokonale červenou barvu, takže ho velmi jednoduše dostanete i do svých dětí a nabídnete jim domácí sladkost bez výčitek svědomí. Připravte si rybízové želé a děti budou naprosto nadšené. Můžete ho také rozdělit do menších skleniček a používat je jako jednotlivé porce.

Co budete potřebovat?
Na výrobu úžasného želé potřebujete jen tři ingredience. A ze stejného ovoce si také připravíte osvěžující nápoj. Jediné, co budete muset přidat, je další voda. Získáte hned dva domácí produkty během jednoho pobytu v kuchyni. Jestli máte domácí rybíz, nebude vás výroba stát skoro nic a užijete si plnou a lahodnou chuť svého ovoce. Na výrobu potřebujete pouze:
- červený rybíz – 1 1/2 kg,
- cukr – 1 kg,
- voda – 3 litry.
Pracovní postup
Rybíz nemusíte sundávat z větviček. Rovnou je opláchněte v míse se studenou novou a poté je nechte okapat v cedníku. Až bude ovoce okapané, přesuňte ho do hrnce, zasypte cukrem a důkladně promíchejte. Každý kousek se musí obalit v cukru, protože jedině tak pustí šťávu. Vezměte si větší hrnec, protože směs bude během vaření pěnit. Zalijte vše vodou, přiveďte k varu a snižte plamen. Na mírném ohni vařte směs po dobu 8 minut. Občas ovoce promíchejte.
Až přestane směs pěnit, můžete sporák vypnout a přecedit přes jemné síto. Rozdělte tekutinu do čistých sklenic a pevně je uzavřete víčky. Postavte všechny sklenice na tmavé a chladné místo. Ovoce, které vám zůstane po výrobě receptu, nevyhazujte. Vše vložte do velké sklenice, zalijte vroucí vodou a uzavřete. Nemusíte přidávat další cukr a získáte skvělý nápoj, který chutná dokonale během horkých letních dnů. Jen si pamatujte, že musíte nápoj vypít poměrně rychle. Přejeme dobrou chuť!
Zdroj: smakdnia.pl