Domácí dorty jsou skvělým dárkem nebo dezertem, kterým potěšíte své příbuzné, pokud dorazí na návštěvu. Některé jsou sice díky vyššímu počtu ingrediencí složitější na přípravu, ale pokud budete postupovat krok za krokem, upečete skvělý dort, na kterém si pochutnáte.
Dezert se skládá z těsta, krému a polevy
Na samotné těsto budete potřebovat:
- 3 vejce
- 200 g cukru
- 100 ml oleje
- 250 ml mléka
- 250 ml horké vody
- 400 g mouky
- 2 lžíce kakaové prášku
- 16 g prášku do pečiva
- 1 lžičku vanilkového krému
Následně si připravte suroviny na krém – 200 g másla, 200 g cukru, 2 lžíce mouky, 2 vejce, 400 ml mléka a lžičku vanilkového cukru. Na polevu si připravte 100 g mléčné čokolády a dvě lžíce oleje. Na těsto si připravte vejce, které smíchejte s moučkovým cukrem a vanilkovým cukrem. Utřete do hladka a přidejte olej, mléko a horkou vodu. Poté prosejte mouku a přidejte do těsta. Následuje kakao a prášek do pečiva. Promíchejte těsto a dbejte na to, aby v něm nezůstaly žádné hrudky.
Těsto musíte rozdělit na čtyři díly
Získané těsto rozdělte na čtyři díly, první část dejte na plech, který vyložte pečícím papírem. Plech dejte do předem vyhřáté trouby na 180 stupňů na 10-12 minut. Těsto by mělo projít párátkem.
Vyndejte z trouby, zarovnejte okraje a takto pokračujte k ostatními díly těsta. Nechte pláty vychladnout. Poté smíchejte smetanu s cukrem a moukou a použijte hrnec, který má silné dno. Vmíchejte vejce, přilijte mléko a hrnec nechte na mírném ohni. Smetana by měla pomocí míchání zhoustnout.
Krém dejte do misky, zakryjte potravinářskou folií a nechte vychladnut. Bokem si dejte změklé máslo do misky, míchejte 2-3 minuty, dokud nebude nadýchané a bělavé. Postupně přidávejte 1-2 lžíce smetany a promíchejte do hladké konzistence. Nakonec dejte vanilkový cukr. Vršky naplňte krémem, na okraje dejte zbytky krému a dejte dort na půl hodiny do lednice.
Na polevu stačí rozpustit čokoládu s olejem. Nechte trochu vychladnout a polijte jí dort. Celý pak dejte do chladu na 4-5 hodin.