Jak si vyrobit lahodné dezerty? Ukážeme vám dva recepty

Udělejte si lahodné cukroví podle starého receptu. V mnoha rodinách je tento recept velmi oblíbený a je pravidelnou součástí nejen vánočního stolu. Vyplatí se je péct nejen na svátky, ale budete okouzleni jejich chutí, a proto si ji budete chtít kdykoliv zopakovat. Co si připravit na toto cukroví?

Reklama
  • 58 dkg mouky
  • 32 dkg margarínu
  • 16 dkg moučkového cukru
  • 2 žloutky
  • Nastrouhanou kůru z ½ citronu
  • Lžičku prášku do pečiva
  • Lžičku vody

Na pěnu budete potřebovat:

  • 5 bílků
  • 150 ml vody
  • 40 dkg moučkového cukru
  • 2 lžičky citronové šťávy

Na cukroví pak budete potřebovat ještě polevu, kterou si připravíte z 40 dkg hořké čokolády a 4-5 lžic oleje na vaření.

https://ketkes.com/

A jak si tyto skvělé sušenky připravíte? Nejdříve smíchejte ingredience na samotné těsto a dejte ho odležet do lednice asi na 1-2 hodiny. Těsto po této době vyndejte, prohněťte a dejte na pomoučenou podložku. Postupně pak vyrábějte kolečka, která vkládejte na plech.

Reklama

Troubu si předehřejte na 180 stupňů a pečte je asi deset minut. Správné upečené koláčky poznáte podle světlé barvy. Mezitím si můžete udělat pěnu. Cukr dejte do hrnce, zalijte vodou a přiveďte k varu. Vařte jednu minutu a nechte vychladnout. Vyšlehejte si pěnu z vaječných bílků a přidejte citronovou šťávu. Nakonec za stálého míchání přidejte cukrový sirup a dejte pěnu do pěnového sáčku. Nakonec namočte vršky sušenek do čokolády, kterou rozpustíte s olejem.

Zkuste i další recept na sušenky, které si zamilujete

Na další druh sušenek budete potřebovat jiné ingredience. Sušenky budou obsahovat oříšky, proto si dejte pozor, abyste je nenabídli někomu, kdo je na ně alergický. Oříšky se sice nedají nijak nahradit, ale pro změnu chuti můžete dát pokaždé jiný druh. Na výrobu těchto sušenek si připravte:

  • 450 g hladké mouky
  • Sáček jedlé sody
  • 150 g mletých vlašských ořechů
  • 200 g másla
  • 100 g tuku
  • 150 g moučkového cukru
  • Špetku soli
  • Lžičku skořice
  • Broskvový džem na slepení

I v tomto receptu budete potřebovat polevu, kterou si uděláte z 20 dkg čokolády, dvou lžiček oleje. Přidat můžete i hořkou čokoládu nebo můžete mléčnou úplně vynechat.

https://ketkes.com/

Nejdříve si smíchejte mouku s vlašskými ořechy v míse. Přidejte studené tuky a další suroviny, ručně smíchejte, aby vzniklo těsto, zabalte ho do alobalu a dejte na hodinu odpočinout. Na pomoučené podložce si těsto roztáhněte asi na tloušťku 1-2 cm, vykrajujte kolečka a dávejte je na plech s pečicím papírem.

Následně je upečte v troubě na 180 stupňů asi 8-9 minut, ale proces pečení sledujte, protože se kolečka mohou snadno spálit. Počet plechů pak bude záviset na tom, jak velká budete mít kolečka. Vychladlá je pak slepujte marmeládou. Rozpustit pak můžete oba druhy čokolády, můžete také použít bílou nebo zkusit barvivo do potravin. Díky tomu budou mít sušenky různé barvy a překvapíte tím hlavně děti. Na povrch pak můžete nasypat různé posypky nebo jiné ozdoby – v takovém případě můžete nechat zdobení právě na děti.

Dejte šanci novým druhům cukroví

Určitě máte oblíbené druhy cukroví, které pečete pořád dokola. Není ale na škodu občas vyzkoušet něco nového. Mnozí lidé si mezi sebou předávají různé recepty, aby vyzkoušeli něco nového, co jim u toho druhého chutnalo. Nemusíte se omezovat pouze na rohlíčky, linecká kolečka nebo včelí úly. Zkuste například medovníkové kuličky nebo různé druhy nepečeného cukroví.

Zapojte do pečení také své děti. Výroba těst je bude bavit, stejně jako sledovat, jak v troubě cukroví dostává nový tvar. Zdobení pak bude jen třešničkou na dortu nejen pro ně, ale také pro vás. Udělejte si chutné sušenky nebo další druhy cukroví. Během několika let možná zjistíte, že se vyplatí péct jen určité druhy.

Reklama