Jak si vždy užít křupavé a šťavnaté řízky?

Řízky jsou nesmrtelná klasika, na které si každý z nás s radostí pochutná alespoň několikrát za rok (nejen na Vánoce). Hodně lidí má problém s tím, že je maso po usmažení vysušené. Právě proto vám dnes přinášíme velmi jednoduchý trik, díky kterému si vždy pochutnáte na úžasných řízcích bez ohledu na to, jaké maso použijete. A stačí vám k tomu jen jedna zásadní surovina.

Reklama

Co budete potřebovat?

Na vynikající řízky pochopitelně potřebuje kvalitní maso. Nezáleží na tom, jestli si zvolíte vepřové, telecí, kuřecí nebo krůtí maso. Tento recept se hodí na všechny druhy masa a také na zeleninu nebo smažený sýr. Toto jemné těsto chutná skvěle a zajistí, že bude maso velmi šťavnaté a chutné. Přitom stačí, když přidáte jen vaše obyčejné pivo. Na těsto potřebujete:

  • vejce – 2 ks,
  • mouka – 3 lžíce,
  • pivo – 100 ml,
  • sůl – podle chuti,
  • mletý černý pepř – podle chuti.
Shutterstock

Pracovní postup

V míse smíchejte vejce, mouku a pivo. Poté směs dochuťte solí a pepřem. Jestli je těsto příliš řídké, přidejte ještě trochu mouky. Výsledek by měl být podobný těstu na palačinky, ale trochu hustější. Maso, zeleninu nebo dokonce sýr namočte do této směsi a usmažte na rostlinném tuku nebo sádle. Uvidíte, že řízky, zelenina nebo smažený sýr budou chutnat úplně jinak. Obal bude nádherně křupavý a díky pivu si maso udrží svou přirozenou šťavnatost a chuť.

Jak řízky správně připravit?

Smažení je klasickým způsobem přípravy řízků. Mnoha lidem ovšem vadí, že jsou potom řízky hodně tučné a mastné. Maso také často ztvrdne a je suché. Místo toho je mnohem lepší použít troubu. Nejen, že u přípravy nemusíte dlouho stát, ale také si pochutnáte na mnohem zdravějším pokrmu. Řízky nemusí být vždy tučné a nezdravé. Když je potřete malým množstvím oleje a upečete v troubě, budou chutnat mnohem lépe, maso bude jemnější a obal se nenatáhne olejem jako při smažení.

Reklama
recepti-i-zdravlje.info

Pochutnejte si na české kuchyni

Obecně jsou české recepty velmi hutné, tučné a těžké. Proto se od ní mnoho lidí odklání. Jednou za čas si ovšem můžete pochutnat na klasickém receptu, který znáte ze svého dětství. Stačí, když ho připravíte trochu jiným způsobem a užijete si nejen lepší chuť, vůni a strukturu, ale také bude výsledek zdravější. Řízky asi nikdy nebudou nejzdravější věc na světě, ale s přípravou v troubě (téměř bez oleje) si můžete pochutnat na jejich mnohem lehčí verzi.

Zdroj: recepti-i-zdravlje.info

Reklama