Domácí listové těsto je tím nejlepším, z jakého můžete udělat dezerty. Takové těsto se připravuje velmi jednoduše. Pomocí obrázkového receptu ho zvládnou i začátečníci. Co budete na takové těsto potřebovat?
Přípravu listového těsto zvládnete rychle
Dokonalé těsto opravdu existuje. Bude to sice chtít cvik, ale po několika opakováních už budete vědět, kolik suroviny přidat do těsta, a proto bude listové těsto opravdu chutné. Navíc nebudete potřebovat mnoho surovin a z listového těsta pak připravíte nejrůznější dezerty. Co si na přípravu těsta připravit?
- 200 ml teplé vody
- 200 ml teplého mléka
- 1 lžička soli
- 8 g sušeného droždí
- 800 g mouky
- 160 g měkkého másla
Příprava je následující. Nalijte teplé mléko s horkou vodou do velké mísy. Přidejte sůl, vejce a promíchejte, poté přidejte kvásek, zamíchejte a postupně po malých částech dejte mouku. Nejdříve použijte k míchání lžíci, těsto hněteme 7-10 minut. Mělo by být hladké, měkké, a hlavně se nesmí lepit.
Z listového těsta můžete připravit mnoho dezertů
Z těsta poté vytvarujte kouli, vložte ji do čisté mísy, přikryjte utěrkou nebo folií a nechte na teplém místě kynout.
Těsto pak rozdělte na osm dílů, vytvarujte z nich kuličky a ty zase zakryjte folií, aby během práce neoschly.
Na pracovní plochu pak dejte jednu kuličku, kterou vytvarujte do tenkého a kulatého tvaru, který bude velký 2-3 milimetrů. Stejný postup bude i s ostatními kuličkami.
Každou pak namažte měkkým máslem. Plátky těsta pak zakryjte folií a dejte do ledničky na 20 minut.
Poté je rozložte na velký obdélníkový plech, vršky potřete zbylým máslem a zarolujte.
Poté nakrájejte na kousky a upečte.
Listové těsto můžete naplnit nejen ovocem, ale také slanými potravinami, jako je šunka, sýr nebo zelenina. Určitě si tak pochutnáte například na listových šnecích, které se hodí například i na silvestrovské oslavy.