Vánočka je pochoutka, kterou si dopřáváme nejen na Vánoce, ale také na velikonoční svátky. Mnozí si ji dávají ke snídani, společně s horkým kakaem se jedná o snídani, kterou nikdo neodmítne. Vánočka se může udělat bez nebo s rozinkami, každý podle své chuti. Zkoušeli jste ji někdy udělat doma?
Naučte se plést vánočku, i když je to pracné
Na výrobu vánočky budete potřebovat:
- 500 g mouky
- 60 ml oleje
- 2,5 g soli
- 40 g cukru
- 250 ml vody
- 15 g živých kvasnic nebo 5 g sušených
- 2 lžíce máku
Příprava samotného těsta je pak jednoduchá. Do teplé vody dejte droždí a cukr. Míchejte, a směs udržujte v teple asi 10 minut, dokud kvásek bude pracovat. Poté přidejte olej, osolte, vmíchejte ještě mák a prosejte mouku. Následně vypracujte těsto, které mějte v teple asi 1,5-2 hodiny.
Nakrájejte na kousky požadované velikosti a pečte v předehřáté troubě na 180 stupňů. Nechte dokonale upéct. Z těsta na vánočku si můžete udělat i jiné slané pečivo, které můžete doplnit ještě dalšími ingrediencemi.
Těsto musí být řádně propracované
Těsto na vánočku musíte pořádně zpracovat nejen rukama, ale následně také v robotu. Je potřeba, aby v těstě nebyly žádné hrudky. Důležité je také kynutí těsta, protože pokud nevyjde správně, celý proces pečení vánočky se může pokazit. Při kynutí by těsto nikdy nemělo oschnout. Již zapletenou vánočku potřete bílkem a dejte vykynout.
Kynuté těsto bude mít dvojnásobný objem a také bude hůř reagovat, pokud do něj zapíchnete prst. Jakmile do něj nepůjde udělat důlek, je správné vykynuté a můžete ho začít používat nebo dát vánočku péct. Vánočku si nejlépe vychutnáte při snídani. Někdo ji má rád suchou, někdo si ji rád namočí do horkého kakaa nebo čaje. Dělá se s rozinkami, ale použít můžete i kandované ovoce. Další variantou je použití oříšků. Vánočku si můžete dát nejen přes svátky, ale udělat si ji kdykoliv během roku.