Kopr. Některými oslavovaný, jinými nenáviděn. Tak či onak, tato rostlinka, která lidi odedávna rozděluje na dva tábory, je velmi zdravá, voňavá a podle nás i chutná. No jak se říká, proti gustu žádný dišputát.
Bez kopru si nelze představit některé druhy ryb, masa či salátů. Vynikající je v omáčce, na kterou máme mnozí nemilé vzpomínky zejména ze školní jídelny. No ochutnali jste již koprovou omáčku doma? Přesně tu fantastickou, kterou všichni opěvují a Vy nemůžete pochopit proč? Nadešel čas změnit názor, přátelé. Tato koprová omáčka vymaže Vaše školní vzpomínky a přinese jen ty nejkrásnější kulinářské zážitky.
Co budete potřebovat
- 1 fenykl
- 200 g čerstvého kopru
- 100 ml slunečnicového oleje
- 1 citrón
- 1 stroužek česneku
- ½ lžičky citronové kůry
- sůl dle chuti
[hana-code-insert name=’google‘ /]
Jak na to?
Fenykl nakrájejte na drobno a posolte dle chuti. Na jemném struhadle nastrouhejte citronovou kůru a přidejte ji k fenyklu. Vymačkejte šťávu z citronu a pořádně promíchejte. Do směsi protlačte česnek a přidejte nasekaný kopr. Smíchejte s rostlinným olejem a dejte pořádně umixovat do mixéru. Vzniknout by Vám měla hladká hmota podobná italskému pestu. Omáčku skladujte v lednici ve skleněné uzavíratelné nádobě.
Koprová omáčka je ideální k rybám, hovězímu, salátům, ale také k rychlým jednohubkám pro návštěvu. Přejeme dobrou chuť!