Jamajské řezy: Osvěžující zákusek, který Vám na talíř přinese trochu exotiky. Jakmile se ho naučíte dělat, jiný už nebudete chtít!

Tento oblíbený zákusek jsme upravili podle našich preferencí a výsledek je opravdu skvělý. Zdůraznili jsme chuť banánu, citronu a smetanového krému. Dort vypadá skvěle, i chutná skvěle a příprava je jednoduchá, i když časově trochu náročnější. Každá minuta vynaložená na tento zákusek však stojí za to.

Reklama

[hana-code-insert name=’google‘ /]

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 6 vajíček
  • špetku soli
  • 3/4 hrnku polohrubé mouky
  • 3/4 hrnku cukru
  • 2 lžíce kakaa
  • 1 balení čokoládového pudinku
  • 1 lžička kypřícího prášku

Na želatinu:

  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 8 lžic studené vody
  • cukr dle chuti
  • 4 lžíce kyselých povidel
  • 8 ks banánů
  • 1 citrón
  • 3 balíčky želatiny

Na krém:

Reklama
  • 400 ml smetany na šlehání
  • 2 lžíce moučkového cukru
  • 50 gramů čokoládové rýže
  • 1 kopcovitou lžíci želatiny
  • 1/3 hrnku horké vody

Dále budeme potřebovat:

  • 3 lžíce citronové šťávy
  • 8 lžic studené vody
  • cukr dle chuti
  • 250 gramů mascarpone
  • 150 gramů smetany na šlehání
  • 1 lžíci cukru
  • čokoládu na ozdobu

Jak na to?

Nejdříve si oddělíme bílky a žloutky. Bílky se špetkou soli utřeme na tuhý sníh. Postupně přidáváme cukr a postupně šleháme. Vzniknout by nám měla hustší pěna.

Přidáme žloutky a krátce mixujeme. Nakonec si v misce smícháme mouku s kypřícím práškem, pudinkem a kakaem. Celou směs po částech přidáváme k vajíčkům a mícháme.

Těsto vylijeme na plech, nejlépe je, pokud použijete pečící papír. Těsto pečeme na 180 stupních Celsia, dokud se nám stěny neoddělí od plechu. Upečené a vychladlé těsto rozkrojíme na dvě poloviny.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]

Jeden plát těsta polijeme připravenou polevou a tedy studenou vodou, citronovou šťávou a cukrem. Naneseme povidla a na něj poklademe na kolečka nakrájené banány. Můžeme je překrojit i na poloviny. Polijeme je ještě citronovou šťávou.

Připravíme si želatinu podle návodu na obalu a naneseme ji na banány. Mezitím si smetanu ke šlehání smícháme s cukrem do tuhé šlehačky a přidáme čokoládovou rýži. Pokud nemáte čokoládovou rýži, v receptu nebude chybět. Opět si připravíme želatinu a přidáme ji k šlehačce. Hmotu navrstvíme na banány a želatinu.

Druhý plát těsta také pokapeme polevou a položíme ho na první plát, na kterém jsou již jednotlivé vrstvy. Mezitím si připravíme krém s mascarpone. Mascarpone s cukrem a smetanou na šlehání zvlášť vyšleháme a nakonec smícháme. Hmotu dáme na plát a uhladíme.

Vrch můžeme ozdobit nastrouhanou čokoládou. Koláč musí tuhnout v lednici přibližně 2 hodiny. Dobrou chuť!

Reklama