Jistě si ještě ze školy pamatujete, že se mnoho látek dělí na dvě skupiny. A to na kyseliny a zásady. Takto to funguje všude v přírodě. A tedy i v lidském těle. V souvislosti s ním se mluví o hodnotě pH, která určuje to, zda je organismus nebo jeho část spíše kyselá, nebo zásaditá. Základem dobrého fungování lidského těla by měla být rovnováha. Pokud jí není docíleno, může to mát vliv na lidské zdraví.
Překyselení organismus jako velký problém dnešní doby
Setkat se aktuálně s pojmem překyselení organismu, to rozhodně není nic výjimečného. Nahrává tomu aktuální trend spojený s tím, co jíme, jak se chováme, nebo v jakém prostředí žijeme. Potom je náš organismus takzvaně překyselený, což má za následek to, že nefunguje jak má a mohou se objevit různé zdravotní problémy. Pokud ser podíváme na to, s čím vším může být tělo překyseleno, je na místě říci, že se jedná o věci, které plynou z naší stravy. Velmi častým problémem je přemíra masa, stejně jako přemíra alkoholu, nebo také cukru.
Když se podíváme na nejzávažnější zdravotní komplikace, které jsou spojeny s překyselením organismu, tak se do této kategorie řadí především rakovina. Už ta je jasný důvod, proč by mělo být na místě udržovat pH na celkem přijatelných hodnotách. Jsou ale i četné další zdravotní problémy, které plynou právě z toho, že je vaše kyselost organismu velká. A jak ji snížit? Tyto tipy vám pomohou.
Jezte správnou zeleninu. O jakou se jedná?
Ideální je, když je kyselost organismu snižována přirozeně. Tedy primárně pomocí potravin. Mez ideální patří rozhodně zelenina. Ne ale každá, jelikož z nabídky možností je třeba vybírat tu, která je takzvaně zásaditá. Jedná se o cuketu, česnek, stejně jako třeba okurku, rajčata, mrkev, cibuli a mnoho dalšího. Jak je vidět, výběr je v tomto případě celkem rozmanitý a snaha o snížení překyselení organismu rozhodně není spojena s tím, že budete jíst jednotvárně. Je tomu přesně naopak.
Pomůže také ovoce. Je však jenom málo možností
Obecně platí, že ovoce je vzhledem ke své povaze potravinou, která způsobuje naopak kyselost. Je proto dobré mít na paměti to, že většina druhů ovoce bude nevhodná. Je ale možné najít několik takových, které vyhovovat budou. O jaké se jedná konkrétně? Máme na mysli hlavně hrušky, ale také banány, nebo dokonce i citron a grep. I když chutnají kysele, v lidském organismu působí zcela opačně.
Co dále vám může pomoci ze segmentu potravin?
I tady začínáme jedním zajímavým paradoxem. Vhodnou volbou jsou různé kysané výrobky, jako je třeba kefír, nebo jako je například acidofilní mléko. I přes svou chuť a charakteristiku jde o potraviny zásadité. Dále nelze zapomínat také na možnosti, jako jsou luštěniny, mandle, nebo kvalitní panenské rostlinné oleje. Vhodný je také dostatečný pitný režim, kdy musíme jasně doporučit čaje v podobě jak černého, tak v podobě zeleného.
Koupit je možné i doplňky stravy určené na odkyselení
Kdo hledá jednoduchost, ten by neměl zapomenout na to, že existují i různé doplňky stravy a přípravky, které jsou určené na odkyselení organismu. Ty můžete koupit například v lékárnách. Jejich pravidelné užívání rozhodně dokáže přinášet výsledky. Pozor ale na to, zda jsou takové, jaké chcete. Kyselost sice pomine, ale jelikož dané produkty obsahují mnoho chemie, může dojít k tomu, že vám uškodí jinde.
Jaké pH je to pravé? Seznamte se s ideálními hodnotami
Je dobré vědět i to, jaká kyselost organismu je vlastně optimální a co můžeme označovat za hodnotu, která je zcela bezproblémová. Pokud budeme konkrétní, tak se jedná o hodnoty, které jsou v rozmezí od 7,0 až po hodnotu zhruba 7,4 pH. Pokud naměříte tolik, je vaše tělo v dokonalém stavu a není třeba nic měnit.