Pokud máte doma hodně jablek nemusíte je vždy použít pouze na zavařování nebo na klasické záviny a piškoty. Vyzkoušejte tento skvělý jablečný závin se šlehačkou, který zvládne i úplný začátečník.
[hana-code-insert name=’google‘ /]
Určitě jste už slyšeli o klasickém americkém koláči s jablky. Tento recept se ale liší tím, že je do něj přidán fantastický krém, do kterého si můžete přidat ještě pár vlastních surovin, jako například šťávu z citronu či pomerančovou kůru.
Co budete potřebovat?
- 360 g pšeničné mouky
- 250 g cukru
- 180 g másla
- 350 ml mléka
- 2 vejce
- 2 polévkové lžíce zakysané smetany
- 2 čajové lžičky škrobu
- polovinu balení prášku do pečiva
- špetku soli
- 1 vanilkový cukr
- 2 jablka
Jak na to?
Prosejeme si veškerou mouku a smícháme ji se solí a práškem do pečiva. Přidáme jemně nakrájené nebo nastrouhané studené máslo a promícháme. Následně přidáme 1 vejce, 100 g cukru a zakysanou smetanu. Všechny suroviny spolu prohněteme tak, abychom dostali jemné těsto, které uložíme do chladničky.
Připravíme si krém: vejce utřeme s ostatním cukrem do pěny, přidáme vanilkový cukr a škrob. Přemístíme do hrnce a zalijeme mlékem. Tuto směs necháme na mírném ohni sevřít a následně hned vypneme zdroj tepla.
Obě jablka omyjeme, očistíme a odstraníme jadérka. Jablka nakrájíme na menší nebo větší kousky, jak Vám chutná. Pokud chcete, můžete jablka ochutit špetkou skořice.
Těsto si rozdělíme na dvě části tak, že z jedné poloviny ještě kus odebereme, abychom měli dostatek těsta k vytvoření mřížky. Formu na pečení o průměru 20 cm si vyložíme pečícím papírem a uložíme do něj vyválené těsto.
Na těsto si nejprve poklademe všechny jablka, která zalijeme vychladlou směsí. Následně přeložíme těsto a začneme vytvářet mřížku.
[hana-code-insert name=’Dole‘ /]
Takto připravený koláč dáme péct do trouby při teplotě 180 stupňů na cca 50 minut. Když je koláč upečený, vyjmeme ho, necháme vychladnout a můžeme podávat.
Koláč můžete podávat například s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou s jablky. Fantazii se meze nekladou, ke koláči při servírování si tedy můžete přidat různé další suroviny, které Vám chutnají.
Přejeme Vám příjemné pečení a dobrou chuť!