Jedinečný koláč, se kterým zapomenete na tradiční jablečník. Recept od babičky, který mi připomíná krásné dětství!

Pokud máte doma hodně jablek nemusíte je vždy použít pouze na zavařování nebo na klasické záviny a piškoty. Vyzkoušejte tento skvělý jablečný závin se šlehačkou, který zvládne i úplný začátečník.

Reklama

recept 1 [hana-code-insert name=’google‘ /]

Určitě jste už slyšeli o klasickém americkém koláči s jablky. Tento recept se ale liší tím, že je do něj přidán fantastický krém, do kterého si můžete přidat ještě pár vlastních surovin, jako například šťávu z citronu či pomerančovou kůru.

Co budete potřebovat?

  • 360 g pšeničné mouky
  • 250 g cukru
  • 180 g másla
  • 350 ml mléka
  • 2 vejce
  • 2 polévkové lžíce zakysané smetany
  • 2 čajové lžičky škrobu
  • polovinu balení prášku do pečiva
  • špetku soli
  • 1 vanilkový cukr
  • 2 jablka

Jak na to?

Prosejeme si veškerou mouku a smícháme ji se solí a práškem do pečiva. Přidáme jemně nakrájené nebo nastrouhané studené máslo a promícháme. Následně přidáme 1 vejce, 100 g cukru a zakysanou smetanu. Všechny suroviny spolu prohněteme tak, abychom dostali jemné těsto, které uložíme do chladničky.

Reklama

recept 2Připravíme si krém: vejce utřeme s ostatním cukrem do pěny, přidáme vanilkový cukr a škrob. Přemístíme do hrnce a zalijeme mlékem. Tuto směs necháme na mírném ohni sevřít a následně hned vypneme zdroj tepla.

recept 3Obě jablka omyjeme, očistíme a odstraníme jadérka. Jablka nakrájíme na menší nebo větší kousky, jak Vám chutná. Pokud chcete, můžete jablka ochutit špetkou skořice.

recept 4Těsto si rozdělíme na dvě části tak, že z jedné poloviny ještě kus odebereme, abychom měli dostatek těsta k vytvoření mřížky. Formu na pečení o průměru 20 cm si vyložíme pečícím papírem a uložíme do něj vyválené těsto.

recept 5Na těsto si nejprve poklademe všechny jablka, která zalijeme vychladlou směsí. Následně přeložíme těsto a začneme vytvářet mřížku.

[hana-code-insert name=’Dole‘ /]

recept 6Takto připravený koláč dáme péct do trouby při teplotě 180 stupňů na cca 50 minut. Když je koláč upečený, vyjmeme ho, necháme vychladnout a můžeme podávat.

recept 7Koláč můžete podávat například s vanilkovou zmrzlinou nebo šlehačkou s jablky. Fantazii se meze nekladou, ke koláči při servírování si tedy můžete přidat různé další suroviny, které Vám chutnají.

Přejeme Vám příjemné pečení a dobrou chuť!

 

Reklama