Lidé si myslí, že připravit jablečný koláč je velmi těžká a časově náročná věc. Naštěstí to není pravda. Se správným receptem vám to zabere jen chvilku a budete mít na stole vynikající koláč, který vám pomůže zpracovat jablka. Když do něj navíc dáte domácí jablka ze zahrady, budete mít krásný a chutný dezert za pár korun. Ochutnejte ho sami a nebudete litovat!
Co budete potřebovat?
Na výrobu vám postačí jen pár minut vašeho času. Kromě jablek do koláče patří jen základní ingredience, které máte neustále v kuchyni. Právě proto si ho můžete připravit kdykoli a potěšit tak svou rodinu i nečekané návštěvy. A také si pochutnat na ovoci trochu jinak. Dokonce ho dostanete i do dětí, které běžně ovoce vůbec nejí. Na výrobu potřebujete:
- mouka – 180 gramů,
- jablka – 4 ks,
- vaječné žloutky – 2 ks,
- cukr – 140 gramů,
- máslo – 40 gramů,
- mléko – 125 ml,
- prášek do pečiva – 4 gramy,
- sůl – špetka.
Pracovní postup
Na stranu si dejte 3 lžíce cukru. Zbytek cukru nasypte do mísy a přidejte vaječné žloutky. Vyšlehejte obě suroviny robotem, dokud nebude směs nádherně bílá. Přidejte polovinu rozpuštěného másla a mléko. Znovu důkladně promíchejte. Přidejte do směsi špetku soli, mouku a prášek do pečiva. Směs znovu důkladně promíchejte, abyste získali homogenní těsto. Jakmile budete mít připravené těsto, můžete vzít dortovou formu a vyložit ji pečicím papírem. Potom do ní nalijte těsto.
Jablka oloupejte a nakrájejte na plátky. Jablka vkládejte do těsta tak, abyste vždy měli stranu s jádrem na spodní straně ve směsi. Vršek pokapejte rozpuštěným máslem a zasypte třemi lžícemi cukru. Rozehřejte si troubu na 180 stupňů, vložte do ní koláč a pečte po dobu 30 minut. Koláč bude mít zkaramelizovanou kůrku, zlatou barvu a jablka mu dodají vynikající chuť. Jestli chcete mít vážně dobrý koláč, zvolte si sladkou odrůdu jablek. Přejeme dobrou chuť!
Zdroj: kerteszkedek.hu